Stripgeschiedenis

Jan Feith

Geschiedenis in De Ware Jacob

Jan Feith (Amsterdam, 12 mei 1874 - Den Haag, 2 september 1944), die zich onder andere bediende van het pseudoniem Chris Kras, had een opleiding genoten aan de Handelsschool, waarna hij aanvankelijk op verschillende kantoren werkte. In 1898 ging hij over op de journalistiek en werd al spoedig redacteur bij het Algemeen Handelsblad. Op den duur kreeg hij in deze krant zijn eigen rubriek. Als journalist schreef hij voor die tijd opzienbarende artikelen. Hij maakte een verslag van een driedaagse autotocht door Nederland, bezocht een torpedo-onderzeeboot, maakte diverse verhalen over criminaliteit en at als een van de eerste Nederlanders in een Chinees restaurant.

De Oorlog in PrentDe Vrede in Prent

Onder het pseudoniem Chris Kras Kzn droeg hij vele tekeningen in allerlei stijlen bij aan De Ware Jacob. Een van die stijlen werd gevormd door de "zwartjes", figuren, scenes en vele verhalen, o.a. een vaderlandse geschiedenis, bestaande uit zwarte silhouetten. In de jaren '20 en '30 werkte Jan Feith onder hetzelfde pseudoniem mee aan het blad Zonneschijn, waarin ook werk van Rie Cramer, Jan Lutz, Anton Pieck en Jan Kraan stond. Typerend voor deze periode zijn weer de beeldverhalen in silhouet, waaraan iedere tekenaar zich wel eens heeft bezondigd.

door Jan Feith1. "Meneer," zegt een bezoeker tot den directeur eener Rijks-Hoogere Burgerschool, "ik ben een afgezant van Dr. Kuyper. Ik kom uw schoolbibliotheek controleeren."

 

 

2. "De hartstochten der kinderen mogen door lektuur niet worden opgewekt. Noch mag de bestaande orde worden bedreigd. De jeugd moet onbedorven blijven."

 

3. "Tot aan het tijdstip, waarop ze zelf voor haar bederf zorgt..."

door Jan Feith4. "Dan komt het verstand weer met de jaren..."

 

 

5. "En worden de knapen van weleer goede burgers."

 

 

 

6. "Sieraden van stad en land..."

door Jan Feith7. "Steunpilaren der kerk. Maar als ze die onzedelijke boeken lezen, vallen de stutten der maatschappij omver."

 

8. "En daarom: weg ermee, naar den zolder!"

 

Uit Tijden van Oorlogswinst, door Jan Feith

Jan Feith schreef verder boeken, zoals de biografische 'Uit Piet's vlegeljaren' en 'Uit Piet's Kantoorjaren' en de prentenboeken 'De Oorlog in Prent' (1915) en 'De Vrede in Prent' (1924). Deze boeken schreef hij in samenhang met zijn journalistieke arbeid. Ook verscheen kort na de Eerste Wereldoorlog het boek 'Uit Tijden van Oorlogswinst'. De plaatjes in dit boek vol karikaturen zijn getekend door Siegfried Granaat.

schimmenstrip uit Zonneschijn

Later was Feith als redacteur ook verbonden aan de Indische Post en het weekblad De Kampioen van de ANWB. Feith, die van adelijke afkomst was, was verder actief in de sportwereld als voorzitter van o.m. de Amsterdamsche Hockey & Bandy Club, de Hilversumsche Mixed Hockey Club and Hilversumsche Lawn Tennis Club. Ook was hij fervent wielrenner en schaatser.

plaatje uit Uit Tijden van Oorlogswinst, door Jan FeithPlaatje uit Uit Tijden van Oorlogswinst 

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars