Stripgeschiedenis

Frans Funke Küpper

De strijd om Kruger's Millioenen, van Frans Funke

Franciscus Wilhelmus Aloysius (Frans) Funke Küpper (Rotterdam, 15-12-1908 - Haarlem, 28 januari 1993) was de zoon van de van oorsprong Westfaalse kunstschilder Bernard Anton Funke Küpper. Hij leerde het schildersvak van zijn vader en ontwikkelde zichzelf als tekenaar, net als zijn broer Albert en Theo. Verder hield hij zich bezig met striptekenen, reclame-ontwerpen, illustreren en aquarelleren.

De strijd om Kruger's Millioenen, van Frans Funke
De Strijd om Kruger's Millioenen

Hij begon zijn carrière, die grotendeels parallel loopt met die van zijn broer Theo, omstreeks 1931 als reclame-ontwerper in vaste dienst van de Rotogravure Mij. in Leiden. Hij trad in 1934 met dezelfde functie in dienst bij De Spaarnestad te Haarlem. Nadat reclame-afdeling van deze uitgeverij in 1935 werd opgeheven, bleef hij voor hetzelfde bedrijf werken, maar nu als freelance illustrator en striptekenaar. Hij publiceerde met name in de tijdschriften Kleuterblaadje en (Weekblaadje voor de) Roomse Jeugd, de voorlopers van Okki en Taptoe.

Jan Jokkebrok, van Frans Funke
Jan Jokkebrok

illustratie uit Weekblad voor de Roomse JeugdIn het Weekblaadje voor de Roomse Jeugd tekende hij een zestal vervolgstrips met tekstballonnen, namelijk 'Pukkie's Grote Avontuur' (1937), 'De Tweelingbroers Jan en Jaap Goochem gaan Rentenieren' (1938), 'Kobus Knol en z'n Ros' (1939), 'De Strijd om Kruger's Millioenen' (1940), 'De 12 Ambachten en 13 Ongelukken van Thijs Slof' (1940-41) en 'Het duo Kobus Knol en Thijs Slof op Avontuur' (1941-42). Hierna verschenen in Roomse Jeugd 'Kobus Knol en Thijs Slof op avontuur' (1946-1952) en 'Het geheim van de vliegende schotel' (1952-1953).

Thijs SlofFrans Funke ontwikkelde zich geleidelijk tot striptekenaar van formaat, met een geheel eigen stijl, waarbij hij steeds meer gebruik ging maken van contrastwerking. Hij was meester in zowel de schematische als de realistische tekenstijl. Tot in de oorlog heeft hij strips getekend. Na de oorlog was hij hoofdzakelijk werkzaam als kunstschilder. Hij maakte veel buitenlandse reizen, onder andere naar Frankrijk, Spanje, Griekenland en Turkije.

Kobus Knol en Thijs Slof

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars