Stripgeschiedenis

Frans Funke Küpper

De strijd om Kruger's Millioenen, van Frans Funke

Frans Funke Küpper (Rotterdam, 15-12-1908, overleden in 1992), leerde het schildersvak van zijn vader en ontwikkelde zichzelf als tekenaar. Verder hield hij zich bezig met striptekenen, reclame-ontwerpen, illustreren en aquarelleren.

De strijd om Kruger's Millioenen, van Frans Funke
De Strijd om Kruger's Millioenen

Hij begon zijn carrière, die grotendeels parallel loopt met die van zijn broer Theo, omstreeks 1931 als reclame-ontwerper in vaste dienst van de Rotogravure Mij. in Leiden. Hij trad in 1934 in dienst bij De Spaarnestad te Haarlem. Na opheffing van de reclame-afdeling aldaar in 1935, bleef hij voor hetzelfde bedrijf werken, maar nu als freelance illustrator en striptekenaar. Hij publiceerde met name in de tijdschriften Kleuterblaadje en Weekblaadje voor de Roomse Jeugd.

Jan Jokkebrok, van Frans Funke
Jan Jokkebrok

In het Weekblaadje voor de Roomse Jeugd een zestal vervolgstrips met tekstballonnen, namelijk 'Pukkie's Grote Avontuur' (1937), 'De Tweelingbroers Jan en Jaap Goochem gaan Rentenieren' (1938), 'Kobus Knol en z'n Ros' (1939), 'De Strijd om Kruger's Millioenen' (1940), 'De 12 Ambachten en 13 Ongelukken van Thijs Slof' (1940-41) en 'Het duo Kobus Knol en Thijs Slof op Avontuur' (1941-42).

Thijs SlofFrans Funke ontwikkelde zich geleidelijk tot striptekenaar van formaat, met een geheel eigen stijl, waarbij hij steeds meer gebruik ging maken van contrastwerking. Hij was meester in zowel de schematische als de realistische tekenstijl. Tot in de oorlog heeft hij strips getekend. Na de oorlog was hij hoofdzakelijk werkzaam als kunstschilder.

Kobus Knol en Thijs Slof

illustratie uit Weekblad voor de Roomse Jeugd

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars