Stripgeschiedenis

Theo Funke Küpper

De Verstrooide Professor, door Theo Funke Kupper

Theo Funke Küpper (Rotterdam, 19-10-1904 - Haarlem, 5-7-1977) was een kunstschilder, illustrator en strip- en reclametekenaar. Het begon zijn carrière, die grotendeels parallel loopt met die van zijn broer Frans, omstreeks 1930 als reclametekenaar in vaste dienst bij de Rotogravure Mij. te Leiden.

Hij ging in 1934 werken op de reclame-afdeling van uitgeverij De Spaarnestad. Na de opheffing van deze afdeling in 1935, bleeft Theo voor de uitgeverij werken, maar nu als free-lance illustrator en striptekenaar. Hij publiceert met name in de blaadjes Kleuterblaadje en Weekblaadje voor de Roomse Jeugd.

De Verstrooide Professor, door Theo Funke Kupper

Zijn gagstrip 'De Verstrooide Professor' verscheen tussen 1937 and 1966 in de bladen Kleuterblaadje/Okki, en werd erg populair. Vijfentwintig jaar lang, met een onderbreking in de oorlog, verzon, schreef en tekende hij daarvan elke week één plaat. Bij de overgang van Kleuterblaadje in Okki, medio jaren '50, kwam er een professor bij.

De Verstrooide Professor, door Theo Funke Kupper

De Verstrooide Professor, door Theo Funke KupperToen Okki op 1 januari 1966 overging van De Spaarnestad naar Malmberg in Den Bosch, is Funke met deze strip gestopt. Hij schreef voorts de teksten - in de ik-vorm - voor de wekelijkse pagina van 'Jan Jokkebrok'. Dit was een geïllustreerd verhaal dat van 1937 tot aan de oorlog in het Weekblaadje voor de Roomse Jeugd stond, met illustraties van zijn broer Frans.

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars