Stripgeschiedenis

Theo Funke Küpper

De Verstrooide Professor by Theo Funke Kupper

Theo Funke Küpper was een Nederlands strip- en reclametekenaar en (waterverf)schilder. Hij wordt vooral herinnerd om zijn langlopende gagstrip 'De Verstrooide Professor' (1937-1966). Het was decennialang een vaste waarde in het kleuterblad Okki. Funke Küpper schreef verder voor (Weekblaadje voor de) Roomse Jeugd de wekelijkse column 'Jan Jokkebrok' (1937-1940), die werd geïllustreerd door zijn broer Frans Funke Küpper.

Jonge jaren en vroege carrière
Theodorus Franciscus Anton Funke Küpper werd op 16 october 1904 in Rotterdam geboren als middelste zoon van de Westfaalse schilder Bernard Anton Funke Küpper. Vader Funke Küpper was na het huwelijk met een Nederlandse in Rotterdam gaan wonen. Van zijn vader erfde en leerde hij zijn vaardigheden met de schilderskwast en tekenpen, overigens net als zijn broers Albert Funke Küpper en Frans Funke Küpper. Theo's carrière verliep ongeveer simultaan met die van zijn broer Frans. Rond 1930 werkte hij als reclameontwerper bij de Rotogravure Maatschappij in Leiden. In 1934 verhuisde hij naar de reclameafdeling van De Spaarnestad in Haarlem. Toen de studio in 1935 zijn deuren sloot werd hij freelance illustrator en stripschrijver voor de katholieke kinderbladen Kleuterblaadje en (Weekblaadje voor de) Roomse Jeugd, de voorlopers van respectievelijk Okki en Taptoe.

De Verstrooide Professor, by Theo Funke

De Verstrooide Professor
Zijn gagstrip 'De Verstrooide Professor' liep wekelijks in het Kleuterblaadje en zijn opvolger Okki, van 31 juli 1937 tot 1 januari 1966 (met een onderbreking tijdens de Tweede Wereldoorlog). Toen Kleuterblaadje in 1953 Okki werd, voegde Funke Küpper nog een professor toe, waarop de titel veranderde in 'De Verstrooide Professors'. Op 1 januari 1966 beëindigde Theo Funke Küpper zijn samenwerking met Okki, toen het blad van De Spaarnestad naar Malmberg in Den Bosch verhuisde.

Jan Jokkebrok
Voor het Weekblaadje voor de Roomse Jeugd schreef Theo de wekelijkse column 'Jan Jokkebrok', die door zijn broer Frans geïllustreerd werd. 'Jan Jokkebrok' bracht moralistische verhalen over een jongetje dat altijd leugens vertelde en zichzelf hierdoor in de problemen bracht. De reeks liep van 1937 tot Hitlers invasie van Nederland in mei 1940.

Death
Theo Funke Küpper overleed op 5 juli 1977 in Haarlem.

De Verstrooide Professors, by Theo Funke Kupper

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars

(Tekst door Bas Schuddeboom.)