Stripgeschiedenis

Joop Geesink

Avonturen van Prik en Prak, by Joop Geesink

Joop Geesink (Den Haag, 28 april 1913 - 13 mei 1984) was een Nederlands producent van voornamelijk poppenfilms. Geesink begon zijn carrière met schilderen van reclameborden voor bioscopen. Hij werd vervolgens decorontwerper voor theaters, en werkte ook enige tijd in Parijs. In het midden van de jaren '30 maakte Geesink illustraties en de strip 'Prik en Prak' voor het blad Doe Mee. Hij maakte ook de tekeningen bij het verhaal 'De Reuzen Belfloor en Bonnevu in het land van Koning Kas Koes Kielewan' op tekst van A.D. Hildebrand, dat in 1941 in boekvorm werd uitgegeven.

Okido, by Joop Geesink

In 1942 begon Geesink samen met zijn broer en zakenpartner Wim Geesink films te maken. Een fusie met Marten Toonder zorgde voor de oprichting van de Toonder-Geesink Studio's. Het avontuur duurde echter maar een jaar, en Geesink ging uiteindelijk zonder Toonder verder onder de naam Dollywood Studio's. Deze firma richtte zich vooral op documentaires, reclamefilms en instructiefilms. Naast commerciële opdrachten produceerde Dollywood ook meer persoonlijke projecten, zoals de film 'Willem Parel' met Wim Sonneveld in de hoofdrol.

Het paradepaardje van Geesinks bedrijf waren poppenfilms. Zo ontwierp de studio 'Dutchy' voor het Nederlands Zuivelbureau, en vele filmpjes voor Philips. In 1967 en 1968 produceerde de studio de poppenserie 'Rick de Kikker' voor de TROS. Dit figuurtje werd later de mascotte van het pretpark Duinrell in Wassenaar. Maar de bekendste creatie van Geesink blijft 'Loeki de Leeuw', die van 1972 tot 2004 de reclameblokken van de Ster opvrolijkte.

Flip en Flap by Joop Geesink
Flip en Flap

Daarnaast bleven de Geesink studio's strips maken. Samen met Henk de Wolf verzorgde Joop Geesink persoonlijk de boekjes 'In het rijk van Koning Leeuw' (1944) en 'Bolletje Dam' (1946). Met han Hoekstra maakte hij weer 'Flip en Flap' voor Douwe Egberts.

Studiowerkers Henk de Wolf en Henk Zwart maakten de strip 'Fokkie Flink' voor het dagblad Trouw. Daarnaast werden op de studio reclamestrips als 'Pukkie Planta' (van Henk Kabos en Johan Veeninga) voor Unilever en verschenen 'Piet Spriet en Ko de Koe' op de melkpakken van Friesche Vlag in de jaren '50. Jan van Haasteren en Frits Kloezeman tekenden in de jaren '60 stripverhalen met 'Rick de Kikker' voor De Telegraaf.

Dusty
Rond 1977 bedacht Geesink ook Dusty, een kangoeroe met een bezem als staart. Het personage vond haar oorsprong in een door de Toonder Studio's geproduceerde reeks tv-tekenfilmpjes om bewustwording te creëren voor een schoner milieu. Een dagelijkse strip verscheen in De Telegraaf, gesponsord door Sorbo, terwijl een kleurenstrip verscheen in Troskompas. 'Dusty' werd aan verschillende buitenlandse tv-zenders verkocht, waaronder RAI Due in Italië, waar het een enorm succes werd. Tot de vele merchandising items behoorde o.m. een maandelijks stripblad, Dusty Il Canguro, waarvan ongeveer 24 nummers verschenen bij de Milanese uitgeverij Epierre in 1978-1979. De strips werden door de Biereci Studios geproduceerd. In Nederland werd de strip getekend door tekenaars verbonden aan Geesink Artists, waaronder Frits Kloezeman.


Dusty, uit De Telegraaf

Toen Dollywood failliet ging, werd opnieuw een bondgenootschap met Toonder opgezet. Een geslonken deel van de studio verplaatste zich van Amsterdam naar het kasteel in Nederhorst den Berg, waar de Toonder studio's gevestigd waren. Ook ontstond een samenwerking met Cinestone Studio's. Van de 150 poppenfilmmedewerkers bleven er 15 over. Geesink ging zelf vanuit zijn huis in Amsterdam werken.

Joop Geesink bleef tot het eind van zijn leven onvermoeibaar actief. Zijn laatste ontwerpen waren voor de attractie Carnaval Festival in De Efteling. Toen Geesink in 1984 overleed, nam zijn dochter Louise de zaak over. Zij begon een samenwerking met tekenaar Wil Raymakers om nieuwe figuren en mascotten te ontwerpen. Ook werden nieuwe projecten met 'Loeki de Leeuw' opgezet, zoals de strippagina voor het kinderblad Okki in 1986.

Puzzle, by Joop Geesink 1939

www.GeesinkStudio.nl

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars

(Tekst door Bas Schuddeboom & Kjell Knudde)