Stripgeschiedenis

Evert Geradts

Henk Hond, door Evert Geradts
Henk Hond

Evert Geradts (Den Haag, 9 juni 1943) tekende als kleuter al strips, maar oefende eerst allerlei niet-artistieke beroepen uit. Hij begon zijn carrière in de strips aan het einde van de jaren 60, toen Hitweek zijn strip 'De Diertjes' publiceerde. Geradts leverde verschillende andere strips aan dit blad (spoedig: Aloha) in de jaren die volgden, vaak met een milde maatschappijkritische inslag, zoals bijvoorbeeld 'Moe Koe' en 'Jan Zeiloor'. Deze twee verhalen vinden we ook terug in het door Geradts in 1970 opgerichte blad Tante Leny Presenteert, dat overigens is vernoemd naar zijn vriendin Leny Zwalve. De verhalen van Jan Zeiloor, vooral die waarin hij in Duckstad verzeild raakt, worden door velen als een hoogtepunt in de Nederlandse Stripgeschiedenis beschouwd.

Jan Zeiloor, door Evert Geradts
Jan Zeiloor

Gedurende de jaren 70 publiceerde Evert Geradts niet alleen in zijn eigen blad Tante Leny Presenteert, maar ook in bladen als Modern Papier, Sextant, Cocktail Comix, Charlie, De Tijd, en Suck. Veel terugkerende karakters in zijn strips (meestal dieren) waren Karel Kater de Karrenhater en Olsen de Olifant. Begin jaren tachtig werd een aantal van zijn oude verhalen in album uitgegeven, onder andere 'Jan Zeiloor en Suusje'.

cover Tante Leny Presenteert!, door Evert Geradtscover Tante Leny Presenteert! #6, door Evert Geradts
Tante Leny Presenteert!

In 1984 verhuisde hij naar Arnhem, om daar samen met nog jonge onbekende tekenaars als Hanco Kolk, Gerard Leever en Aloys Oosterwijk de professionele stripstudio "Studio Arnhem" te starten. Geradts trad toe tot de meer "mainstream" comics toen hij voor het blad Eppo een serie eenpagina-gags begon getiteld 'De "Alsjemaar Bekend" Band'. Deze serie liep tot 1988 en verscheen ook in albumvorm. Naast het tekenen van strips bekwaamde Geradts zich ook in het schrijven van stripscenario's, onder andere voor 'Sjors en Sjimmie' (van de Wiroja's) en 'De Muziekbuurters' (met Ben Westervoorde in Taptoe). Sinds 1982 is hij een van de productiefste schrijvers voor het vrolijke weekblad Donald Duck.

Karel Kater door Evert Geradts
Karel Kater

In 1989 startte Evert Geradts een nieuwe strip in Stripblad Sjors en Sjimmie, 'Henk Hond', geschreven door Ruud Straatman. Hierin vinden we verschillende invloeden van Geradts bijeen gebracht: het is weer een dierenstrip en er is een scherpe maatschappijkritiek in te horen - zo komt Henk Hond in Blafrika op voor de onderdrukte zwarte katten.

Kos & Mo, door Evert Geradts
Kos & Mo

Evert Geradts heeft zich in de loop der jaren verschillende tekenstijlen eigen gemaakt, die allemaal blijk geven van een grote speelsheid en vakmanschap. In 2000 startte hij de 100% computergeproduceerde strip 'Kos & Mo' voor het blad OKKI, die tot ongeveer 2007 in dat blad verscheen. Met dezelfde techniek maakte hij ook 'Mynga & Ramzy' voor Hello You!.

Mynga & Ramzy door Evert Geradts
Mynga & Ramzy

Tezamen met Jan van Die schrijft hij vanaf 2001 scenario's voor de strip 'Claire'. Hij publiceerde een boek met het beste uit zijn pinup-verzameling, uitgegeven bij Peter Loeb uitgevers, en vertaalde als eerste het lange nonsensgedicht 'The Hunting Of The Snark' van Lewis Carroll in het nederlands, met illustraties van zijn hand. Tegenwoordig woont en werkt hij in Zuid-Frankrijk.


Jan Zeiloor, door Evert GeradtsJan Zeiloor

Tante Leny Presenteert

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars