Stripgeschiedenis

Maarten Gerritsen

Bruno de Bever by Maarten Gerritsen
'Bruno de Bever'

Maarten Gerritsen is een Nederlands striptekenaar, die deeltijds verbonden is met de tekenstudio's Noodweer en Funny Farm. Zijn veelzijdige grafische vaardigheden stonden hem toe om diverse iconische stripfiguren te tekenen, zoals 'Jan, Jans en de Kinderen' van Jan Kruis, 'Donald Duck' van Walt Disney en 'Suske en Wiske' van Willy Vandersteen. Hij heeft ook eigen strips getekend, zoals 'Bruno de Bever' voor Roetsj en 'De Rampier' voor Dolfje Weerwolfje magazine.

Jan, Jans en de Kinderen, by Maarten Gerritsen
'Jan, Jans en de Kinderen'

Jonge jaren
Maarten Gerritsen werd in 1977 in Beneden-Leeuwen geboren en mikte aanvankelijk op een carrière in communicatie door tussen 1998 en 2004 aan de Fontys Universiteit in Eindhoven te studeren. Hij volgde daarnaast ook lessen aan Rens Benerinks Cartoonschool, waar zijn werk in 2004 door Rob Phielix en Gerben Valkema werd opgemerkt. Destijds tekende hij nog in een door manga geïnspireerde stijl, maar Gerritsen heeft ook Daan Jippes, André Franquin en Joe Kubert als grote invloeden op zijn werk genoemd.

Studio Jan Kruis
Phielix en Valkema nodigden hem uit om te komen werken als leerlingtekenaar bij Studio Jan Kruis, wat gevestigd was op de redactie van het damesblad Libelle in Hoofddorp. Zo werd hij één van de vaste tekenaars van de klassieke Nederlandse familiestrip 'Jan, Jans en de Kinderen', samen met collega's als Phielix, Valkema, Peter Nuyten en Michiel van de Vijver. Gerritsen is vooral betrokken bij het tekenen van de wekelijkse pagina voor Libelle, maar werkt ook aan afleveringen die rechtstreeks voor de albumpublicaties zijn bedoeld. Toen de studio in 2007 werd opgeheven bleef Gerritsen freelance als tekenaar en inkter aan de reeks verbonden. Tegenwoordig worden de meeste plots door Peter Weijenberg verzorgd.

Het Kerkhof, by Maarten Gerritsen
'Het Kerkhof' (Bloeddorst)

Andere strips
Tijdens zijn dienstverband bij de studio werkte Gerritsen ook als storyboard- en concept-tekenaar aan de Nederlandse horrorfilmproductie 'Horizonica' (2006) van regisseur Ramon Etman en producent Frans Brok. Zijn interesse in horror werd ook getoond in 'Het Kerkhof', een bijdrage aan Menno Kooistra's stripbundel 'Bloeddorst' (2006). Een andere realistisch getekende strip was 'Maya', die hij in 2007 samen met Pieter van Oudheusden maakte voor de 47ste editie van het stripblad MYX. Voor datzelfde nummer schreef en tekende hij ook een dagboek in stripvorm dat qua stijl vergelijkbaar was met Daan Jippes.

De Rampier by Maarten Gerritsen
'De Rampier'

Bruno de Bever
Nadat hij freelance begon te werken breidde Gerritsen zijn activiteiten uit. Van 2007 tot 2011 maakte hij illustraties voor Roetsj, een maandblad van uitgeverij Zwijssen voor beginnende lezers. In 2010 en 2011 maakte hij met Michiel van de Vijver eveneens 'Bruno de Bever' voor dit blad. Deze grappige dierenstrip gaat over een nieuwsgierige en ietwat naïeve bever die met een identiteitscrisis kampt. In 2012 bracht Van de Vijver onder zijn Plan A label een eerste boekcollectie uit. In 2016 verscheen twee nieuwe afleveringen van Bruno in het populaire wetenschapsblad National Geographic Junior. Maarten Gerritsen bedacht verder nog de avonturen van de rampzalige vampier 'De Rampier' (2008-2018) voor Dolfje Weerwolfje, een blad dat op Paul van Loons populaire kinderboekpersonage gebaseerd is. Andere ex-Studio Jan Kruis-leden zoals Rob Phielix en Michiel van de Vijver zijn ook prominente medewerkers aan dit horrorblad voor kinderen.

Amorfati by Maarten Gerritsen
Amorfati - 'Little Drummer Boy'.

Gerritsen leverde verder tekeningen voor de in 2011-2012 opnieuw opgestarte Nederlandse editie van Mad Magazine en hij tekende ook verhalen met Hanna-Barbera's tekenfilmfiguren 'Tom & Jerry' voor de Zweedse divisie van uitgeverij Egmont. Sinds 2012 is Gerritsen één van de tekeenaars van René Leisinks misdaadstrip-anthologie 'Amorfati' die in het "true crime" blad Koud Bloed verschijnt, alsook het stripblad Eppo.


Cover illustraties voor Donald Duck nummer #17 en# 23 van 2017. De Mondriaan voorplaat was genomineerd bij de Mercurs Tijdschriften Awards in de categorie Beste Cover.

Donald Duck
Sinds 2014 werkt Maarten Gerritsen weer regelmatig in Hoofddorp, ditmaal op de tekenstudio van het Nederlandse Disneyblad Donald Duck. Hij illustreert covers en maakt cartoons voor de redactionele pagina's 'Weet wat je zegt...' (door Jim van der Weele) en 'Oma's Almanak' (door Lotte Roep), afgewisseld met Jan-Roman Pikula en Wilma van den Bosch. Eén van de hoogtepunten was Gerritsens lange verhaal 'Donald Duck als Baggeraar' (nr. 30, 2014), dat was gebaseerd op een oud script van Piet Zeeman uit de jaren 1990. Samen met Frans Hasselaar, het hoofd van de Disney-tekenstudio, werkte hij verder aan het eerste verhaal van de superheldenparodie 'Beterman' voor het eerste nummer van StripGlossy (2016). Latere verhalen werden getekend door Tim Artz, Michel Nadorp en Henrieke Goorhuis.

Greenman by Maarten Gerritsen
'Greenman' (2011)

Andere artistieke bezigheden
Maarten Gerritsen sloot zich in 2011 aan bij Michiel van de Vijver, René Leisink, Rob Derks en Jan-Dirk Barreveld in Studio Noodweer te Nijmegen, en werkt ook regelmatig op Studio Funny Farm in Arnhem. Naast zijn stripprojecten doet Gerritsen ook reclamewerk, waaronder illustraties voor bedrijfsbladen en educatieve strips, zoals de ecologische superheld 'Greenman' (2011) voor de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap, op tekst van Jaap Dirkmaat. Samen met zijn Noodweer-collega's Robby van der Meulen en Michiel van de Vijver maakte hij het oblong stripboek 'Alles Anders?' (2012) voor de Stichting Vrienden van het Afasiecentrum. In 2017 tekende hij 'Wakkere Wolfies', een reclamestrip voor het schoenenmerk Bristol, met in de hoofdrol 'Junior Suske en Wiske', de jeugdspin-off van Willy Vandersteens klassieke reeks. Het was een eenmalig project nadat de reguliere tekenaar van de reeks, Jeff Broeckx, met pensioen was gegaan. Gerritsen heeft ook nog gewerkt voor Peugeot, Brabant Bekent Kleur, ProRail, Twentse Courant, de militairenvakanbond AFMP en Studio Bont, een reclameagentschap dat in 2008 mede door zijn vrouw Marie Cecile Oosterhout is opgericht.

Junior Suske en Wiske by Maarten Gerritsen
Junior Suske en Wiske - 'Wakkere Woefies'.

Engelse biografie in de Comiclopedia
Register van tekenaars

www.maartengerritsen.nl

(Tekst door Bas Schuddeboom)