Stripgeschiedenis

Gleever

Suus en Sas door Gleever
Suus en Sas

Gleever (pseudoniem voor Gerard Leever, geboren: 30/4/1960) wist al op vrij jonge leeftijd dat hij striptekenaar wilde worden. Hij ging dan ook werken in stripwinkel Wammes te Bussum, waar hij Flip Fermin, de broer van de eigenares, ontmoette. Fermin leerde hem de eerste kneepjes van het vak, en hielp hem met zijn eerste stripheld, 'Superhobo'. Dit figuurtje keerde later terug in de Pincet-reeks.

Na zijn schooltijd vervulde Leever zijn militaire dienstplicht. In het leger hield hij een getekend dagboekje bij. Dit was een voorloper van zijn latere reeks 'Gleever's Dagboek', dat vanaf 1980 in de stripinformatiebladen Striprofiel en Stripschrift verscheen.

W.C. Fields door GleeverIn 1983 gaf Gerard Leever in eigen beheer een blaadje uit over de Amerikaanse komiek W.C. Fields.

In de vroege jaren '80 sloot hij zich aan bij Studio Arnhem. Samen met zijn studiocollega's Hanco Kolk en René Meulenbroek kreeg hij de kans om voor het nieuwe Nederlandse katern in Robbedoes een strip te maken. Dit werd 'Ernst Vrolijk en Dik Hout'. Daarbij maakte Gleever ook zijn eigen gagstrip, 'De Vloek van Bangebroek'.

De Vloek van Bangebroek door Gerard Leever (1985)
De Vloek van Bangebroek (Robbedoes, 30/4/1985)

Gleever was al vanaf 1981 verbonden aan het blad Eppo, waarvoor hij spelletjespagina's illustreerde. Een paar jaar later verscheen in Eppo Wordt Vervolgd de strip 'Kanaal 13', die hij met Jan van Die maakte. Als illustrator verzorgde hij eveneens de moppenrubriek van het weekblad Donald Duck.

Kanaal 13 door Gerard Leever
Kanaal 13

Oktoknopie door GleeverIn 1985 begon hij zijn bekende stripreeks over de inktvis 'Oktoknopie' in het kinderblad Taptoe. Samen met Kees de Boer maakte hij tusssen 1990 en 1994 'Het Felix Flux Museum' voor Sjors en Sjimmie Stripblad. Toen dit blad ter ziele ging, begon hij 'Dik van Dieren en Zo' in Suske en Wiske Stripblad.

Leevers tweede samenwerking met Jan van Die was de familiestrip 'Gemengd Dubbel' in Tros Kompas. Sinds 2001 is Gleever present in het meidenblad Tina met de populaire strip 'Suus en Sas'. Ondanks zijn omvangrijke oeuvre, wordt Gleever voornamelijk geroemd om zijn met veel zelfspot bijgehouden 'Gleevers Dagboek', waarvoor hij in 1996 de Stripschapspenning kreeg. In 2006 won Gerard Leever de Stripschapprijs. In datzelfde jaar startte hij met Patty Klein 'Ria en Rinus', een gagstrip voor het 50+ tijdschrift Camé. In 2008 en 2009 volgden nieuwe afleveringen van 'De Vloek van Bangebroek' in Jetix Magazine. Verder maakt hij 'Ben Benieuwd' in NOS Jeugdjournaal Magazine, 'Pim, Pam en Pluis' in Roetsj en 'Yeti' in Dolfje Weerwolfje. Gerard Leever is getrouwd met inkleurster Wilma Leenders.

Gleevers Dagboek
Gleevers Dagboek

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars

Externe link:
www.gleever.nl