Stripgeschiedenis

Frits Godhelp

Bas en Van der Pluim, by Frits Godhelp

Frits Godhelp (geboren te Amsterdam op 8 september 1927; overleden 24 september 2009) was een van de vaste medewerkers van de Toonder Studio's. Hij was vanaf 1943 verbonden aan het bedrijf van Marten Toonder, aanvankelijk als inkter op de animatieafdeling. Later ging hij meewerken aan de stripproducties. Hij werkte als inkter mee aan verschillende krantenstrips die op de studio gemaakt werden, zoals 'Olle Kapoen', 'Kappie' en 'Tom Poes'. Ook was hij betrokken bij de productie van de 'Tom Poes' weekstrips voor Donald Duck en Revue.

Baron Bluff, by Frits Godhelp

Voor Tom Poes Weekblad creëerde hij enkele eigen strips, zoals 'Bas en van der Pluim' (1947-1950) en 'Baron Bluff en Bartholomeus'. Godhelp was een van de weinig tekenaars in vaste dienst bij de studio's. Hij werkte gedurende vele jaren op het kasteel in Nederhorst ten Berg met zijn collega's Wim Lensen en Richard Klokkers. Hierdoor werd hij voor verschillende projecten ingezet, bijvoorbeeld ook de productie van 'Pelle Svanlös' strips voor de Zweedse markt.

Hiawatha, by Frits Godhelp

Hoewel de stripafdeling van de Toonder Studio's in 1973 werd opgedoekt, bleven Godhelp en zijn collega's Klokkers en Jaap Lamberton tot aan het begin van de jaren '90 aan de Toonder producties werken. Zo was Godhelp samen met Lamberton verantwoordelijk voor de 'Panda' krantenstrip van midden jaren '80 tot 1991. Naast zijn werk voor Toonder tekende Godhelp op freelance basis tussen 1973 en 1985 vele verhalen met het indiaantje 'Hiawatha' voor Donald Duck weekblad.

Bas en Van der Pluim, by Frits Godhelp

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars