Stripgeschiedenis
Erik de Graaf
Erik de Graaf (Vlaardingen, 1 juli 1961) studeerde grafisch ontwerp en reclame aan de Rotterdamse Kunstacademie. Vanaf 1985 is hij enkele jaren werkzaam bij een reclamebureau, maar uiteindelijk wordt hij art director bij het ontwerpbureau Millford in Den Haag. Hoewel hij al van jongsafaan tekende, begon hij pas na zijn veertigste met het maken van strips. Nadat hij een periode thuiszat als gevolg van een burn-out, begon De Graaf met een serie stripverhalen die gebaseerd waren op zijn jeugdherinneringen.
In 2003 werden de eerste twee delen, 'Verbleekte herinneringen' en 'Gekleurd verleden' in boekvorm uitgegeven door De Harmonie in samenwerking met Oog & Blik. Een derde deel, 'Gevonden verleden' volgde in 2004 en werd genomineerd voor de Stripschapprijs 2004. In 2010 verscheen de bundeling van deze drie boeken als 'Verzamelde Herinneringen'. Eén van zijn verhalen verscheen in Drawn and Quarterly Showcase #2, en de bundeling is ook in Frankrijk verschenen onder de titel 'Jeux de mémoire'. Met zijn heldere en sobere Klare Lijn-stijl richt De Graaf de aandacht van zijn lezer op de emoties die hij probeert over te brengen.
In November 2005 exposeerde Galerie Lambiek werk van Erik de Graaf. Tegelijk met deze tentoonstelling verscheen het boekje 'Ingelijste Herinneringen' in een gesigneerde gelimiteerde editie. In dezelfde tijd begon hij aan 'Scherven', een nieuwe graphic novel over twee gescheiden geliefden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit verhaal, dat ook grotendeels was gebaseerd op verhalen uit zijn familie, verscheen in 2010. Naast zijn eigen strips deed Erik de Graaf mee aan collectieve projecten als 'Mooi Is Dat!', 'X Was Hier' en 'De Filmfanfare'.