Stripgeschiedenis

Dorith Graef

Dorith Graef is een stripmaker, illustratror en redacteur uit Leiden. Ze werkt sinds 2012 voor de jeugdbladen van uitgeverij Sanoma (Donald Duck, Tina) en is verder betrokken als illustrator bij tijdschriften en boeken over paarden. Tot haar eigen stripreeksen behoren 'Blunder Bennie' (2015) en 'Nena's Vlog' (2019, met Bas Schuddeboom).

Dorith Graef werd in 1988 in Eindhoven geboren en maakte als tiener haar eerste strips voor manga-gerelateerde bladen. Ze studeerde Japanse taal en cultuur, en daarna journalistiek en nieuwe media aan Universiteit van Leiden.
In juni 2012 kwam ze als stagiair terecht bij Sanoma's jeugdbladen Tina en Donald Duck en bleef daarna als freelancer aan beide bladen verbonden, aanvankelijk als webredacteur, later als beeldredacteur. Als één van de zeldzame stagiairs met een echte fascinatie voor strips, schreef ze verder voor Tina scenario's voor de stripreeks rond de Volendamse zangers Nick & Simon (2013, tekeningen door Rafa Ruiz) en Tina's titelstrip (2014-2015, tekeningen door Carmen Pérez) en voor Zo Zit Dat afleveringen van de strip 'Breinstein' (tekenwerk van Studio Comicup). Sinds 2014 heeft ze ook Disneystrips geschreven met personages als 'Rakker', 'Lizzy, Juultje en Babetje' en de 'Duckies' in de hoofdrol.

Als een echt "paardenmeisje", publiceerde Dorith in Penny de kortlopende strip over rijschoolpony 'Blunder Bennie' (2015). In mei 2015 werd ze een online blogger en illustrator voor het paardengerelateerde blad Bit. Ze werd snel overgeplaatst naar de papieren versie van Bit met illustraties en haar eigen column. In 2018 werd ze gevraagd om het paardenkinderboek 'Help, ik ben een pony!' door Gertrud Jetten voor uitgever Kluitman te illustreren. Dorith heeft een creatieve geest met een sterke neiging naar woordspelingen, ironie en zelfspot, die ze niet alleen op haar eigen social mediakanalen heeft botgevierd, maar ook op het groepsproject 'Oppervlakkige wijven' (2011-2016).

Sinds 2018 is Dorith Graef verantwoordelijk voor de coördinatie van de inkleuring en andere taken van de tekenafdeling bij de Nederlandse Disneybladen van Sanoma. Verder inkte ze een Disney-strip door Sander Gulien en kleurde ze verschillende redactionele producties in. Ze is ook voor Tina actief gebleven. Sinds eind 2018 werkt ze samen met stripredacteur Bas Schuddeboom aan de bijna-maandelijkse gagstrip 'Nena's Vlog', over een jong, aandoenlijk vloggermeisje. De strip debuteerde in Tina's vloggers-themanummer #5 van 2019.


Signerend op het Tina Festival in Duinrell op 22 september 2019 (Foto: Yvette Hoogenboom)

www.keigraef.nl

Register van auteurs

Engelse biografie in de Comiclopedia