Stripgeschiedenis

Dorith Graef

Dorith Graef is een stripmaker, illustratror en redacteur uit Leiden. Ze werkt sinds 2012 voor de jeugdbladen van uitgeverij Sanoma (Donald Duck, Tina) en is verder betrokken als illustrator bij tijdschriften en boeken over paarden. Tot haar eigen stripreeksen behoren de kortstondige reeks 'Blunder Bennie' (2015) in Penny en de maandelijkse strip 'Nena's Vlog' (2019-...) voor meidenblad Tina, met Bas Schuddeboom).

Dorith Graef werd in 1988 in Eindhoven geboren en maakte als tiener haar eerste strips voor manga-gerelateerde bladen. Ze studeerde Japanse taal en cultuur, en daarna journalistiek en nieuwe media aan Universiteit van Leiden.
In juni 2012 begon ze als stagiair bij de Sanoma jeugdbladen Tina en Donald Duck, en bleef daarna als freelancer aan beide bladen verbonden (aanvankelijk als webredacteur, later als beeldredacteur). Als één van de weinige stagiairs met een echt gevoel voor strips, schreef ze verder voor Tina scenario's voor de stripreeks rond de Volendamse zangers Nick & Simon (2013, tekeningen door Rafa Ruiz) en Tina's titelstrip (2014-2015, tekeningen door Carmen Pérez). Ook voor Zo Zit Dat schreef ze afleveringen van de strip 'Breinstein' (tekenwerk van Studio Comicup). Sinds 2014 heeft ze Disney-strips geschreven met personages als 'Rakker', 'Lizzy, Juultje en Babetje' en de 'Duckies' in de hoofdrol.

Als een echt "paardenmeisje", publiceerde Dorith in Penny de kortlopende strip over rijschoolpony 'Blunder Bennie' (2015). In mei 2015 werd ze een blogger en illustrator voor de website van het paardenblad Bit. Ze werd snel overgeplaatst naar de papieren versie met illustraties en haar eigen column. In 2018 werd ze gevraagd om het paardenkinderboek 'Help, ik ben een pony!' door Gertrud Jetten voor uitgever Kluitman te illustreren. Dorith heeft een creatieve geest met een goed gevoel voor woordspelingen, ironie en zelfspot, wat ze niet alleen op haar eigen social mediakanalen botviert, maar ook op het groepsproject 'Oppervlakkige wijven' (2011-2016).

Sinds 2018 is Dorith Graef verantwoordelijk voor de coördinatie van de inkleuring en andere taken van de tekenafdeling bij de Disney-bladen van Sanoma. Verder inkte ze een Disney-strip van Sander Gulien en kleurde ze verschillende redactionele producties in. Daarnaast is ze voor Tina actief gebleven. Sinds eind 2018 werkt ze samen met stripredacteur Bas Schuddeboom aan de bijna-maandelijkse gagstrip 'Nena's Vlog', over een jong, aandoenlijk vloggermeisje. De strip debuteerde in Tina's vloggers-themanummer #5 van 2019.


Signerend op het Tina Festival in Duinrell op 22 september 2019 (Foto: Yvette Hoogenboom)

www.keigraef.nl

Register van auteurs

Engelse biografie in de Comiclopedia

(Tekst door Bas Schuddeboom)