Stripgeschiedenis

Klaas Groot

Bella Dons, by Klaas Groot
Bella Dons in Fabeltjeskrant #34

Klaas Groot was een Nederlands cartoonist en stripauteur die voornamelijk bekend staat om één strip. De avonturen van het kleine meisje 'Bella Dons' (1967-1968, 1970, 1982) liepen in de kranten Het Vrije Volk en Het Parool, evenals het blad Fabeltjeskrant.

Vroeg leven en carrière
Groot werd op 25 oktober 1942 in Amsterdam geboren. Hij vertoonde overduidelijk al een vroeg tekentalent, want op 15-jarige leeftijd publiceerde hij al tekeningen in de VARA Radiogids en de socialistische krant Het Vrije Volk. Als tiener werd hij al leerling-tekenaar bij de Toonder Studio's, waarschijnlijk in de periode 1960-1962. Hij bleef ook verscheidene jaren werken voor Het Vrije Volk, aanvankelijk met tekeningen in de jeugdrubriek Perspectief. De droge en absurde humor van zijn vroege cartoons maakte uiteindelijk plaats voor tekeningen met meer sociaal commentaar. Een lezer uit Moordrecht beklaagde zich op 17 juli 1961 in een boze brief over het "sadisme" in Groots cartoons. De krant antwoordde dat de 18-jarige cartoonist simpelweg de jeugdcultuur uit die tijd parodieerde en zijn tekeningen met (groteske) nozems bevolkte, terwijl hij zich af en toe wat woordspelingen permitteerde. Eén van de gecontesteerde tekeningen toont een afgehakte hand, waaronder de tekst verschijnt: "En toen vroeg ik: Mag ik de hand van uw dochter?"


Groots reactie op de boze lezersbrief (Het Vrije Volk, 17 juli 1961)

Bella Dons
Begin 1962 moest Groot zijn legerdienst vervullen. Hij keerde uiteindelijk naar Het Vrije Volk terug met cartoons in de 'Hutsel' rubriek, maar ook met de ballonstrip 'Bella Dons' (1967-1968). Bella is een stoutmoedig en ongeremd meisje dat vanwege haar nieuwsgierigheid in allerlei magische avonturen terechtkomt. De met veel arcering gemaakte zwart-wit tekeningen verraden de invloed van Willy Lohmann, Dick Vlottes, Piet Wijn en Marten Toonders 'Tom Poes' strip. Het eerste verhaal begon op 28 december 1967 en ging over een kwaadaardige wetenschapper en levende sneeuwmannen. In de vier daaropvolgende verhalen ontmoet het meisje kabouters, spoken, buitenaardse wezens en personages uit de Griekse mythologie. 'Bella Dons' kwam op 30 september 1968 na vijf afleveringen ten einde, nadat het Vrije Volk zijn redactie van Amsterdam naar Rotterdam verhuisde.


Het Vrije Volk, 19 januari 1968

In 1970 verschenen twee nieuwe 'Bella Dons' verhalen in Fabeltjeskrant, het blad gebaseerd op de gelijknamige poppenserie van Leen Valkenier. Ditmaal verschenen de tekeningen in vereenvoudigde vorm en in kleur. Het personage werd in 1982 nogmaals nieuw leven in geblazen, toen Groot twee verhalen tekende voor de krant Het Parool. Dit waren echter herwerkte en hertekende versies van het tweede en vierde verhaal uit Het Vrije Volk. De nieuwe 'Bella Dons' wist helaas geen publiek te betoveren en op 31 december 1982 maakte ze haar laatste verschijning.


Het Vrije Volk, 31 mei 1968

Verder werk
Klaas Groot was ook een cartoonist voor Het Parool en een tijdschrift met de naam Sigma Contact. Zijn cartoons verschenen in De Volkskrant totdat Stefan Verwey daar de vaste cartoonist werd. In de jaren 1970 werkte hij als stripletteraar voor bladen als Donald Duck en Eppo via de studio van Richard Pakker. Op zijn website herinnerde de Nederlandse kunsthistoricus en uitgever Huub Mous zich dat Klaas Groot verder saxofonist was en een tijdje bij de popgroep Zen speelde, bekend om de hit 'Hair' (1968). Een voormalig collega van Studio Pakker, Antoine-Leon Witsel, herinnert zich in een mail aan Lambiek echter dat Groot vooral gitaar speelde.


Klaas Groot in 1982 (Het Parool, 28 september 1982)

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars