Stripgeschiedenis

Jan van Haasteren

Vampier

Jan van Haasteren (Schiedam, 24 februari 1936) studeerde via de Ambachtschool in Schiedam aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam. In 1959 werkte hij voor Nijgh en Van Ditmar, het reclamebureau waar ook Lex van Delden werkte. Van Delden vroeg hem te assisteren bij het tekenen van de krantenstrip 'Smidje Verholen'.

Polletje Pluim
Polletje Pluim

Enkele jaren later (in 1963) trad hij in vaste dienst bij de Toonderstudio's, waar hij eerst op de tekenfilmafdeling werkt en daarna schetswerk gaat doen voor stripreeksen als 'Kappie' en 'Panda'. Ook tekende hij vanaf 1965 vele verhalen met 'Hiawatha' en 'De Grote Boze Wolf' voor Donald Duck op tekst van Andries Brandt en Patty Klein, maar ook verhalen van 'De Flintstones'.

Rick de Kikker door Jan van Haasteren

In 1966 verliet hij de studio en ging korte tijd bij Joop Geesink werken, waar hij de 'Rick de Kikker' strip voor de Heintje-krant te tekenen kreeg. In 1967 werd Jan van Haasteren freelancer en startte hij samen met Patty Klein 'Bartje en Opa', voor een Amsterdams (1967-70) en een Haags (1970-71) huis-aan-huis-blad. Deze strip werd in 1975, onder de titel 'Erik en Opa', voortgezet in Jippo.

Aafje Anders
Aafje Anders

In 1968 nam hij voor enkele jaren 'Polletje Pluim' in Prinses van Dick Matena over en in dezelfde periode tekende hij, eerst als assistent van Thé Tjong Khing, 'Horre, Harm en Hella' op tekst van Andries Brandt in De Telegraaf, in 1970 gevolgd door 'Aafje Anders' (ook op tekst van Brandt).

Baron van Tast, door Jan van Haasteren
Baron van Tast

Van Haasteren was een van de weinige tekenaars die zowel voor Sjors (De Spaarnestadt) als voor Pep (De Geïllustreerde Pers) tekende. Voor Pep begon Van Haasteren in 1972 met de dwaze belevenissen van 'Baron van Tast', op tekst van Van Utteren, Lo Hartog van Banda, Patty Klein en Frits van der Heide (1972-75). In deze strip kwamen voor het eerst de typerende achtergrondgrapjes en -details naar voren, die hij later in zijn posters en puzzels ook veel zal gebruiken.

Voortvluchtig door Jan van Haasteren

Een jaar later volgde de gagstrip 'Voortvluchtig'. In 1973 tekende hij 'Ketelbinkie' voor Donald Duck op tekst van Wim Meuldijk en kort daarop maakte hij 'Ome Arie' op tekst van Frits van der Heide, eveneens voor Donald Duck. Van Dick Matena nam hij in Pep 'De Argonautjes' over, waarvan hij op tekst van Patty Klein één verhaal tekende (1974).

cover voor SjorsVoor Sjors maakte hij een strip over de dynamietdeskundige 'Tinus Trotyl', met tekst van Philip Sohier (1974-75), die eveneens in Eppo werd gepubliceerd (1975-76). In Eppo tekende Van Haasteren vervolgens 'De Stuntels', in samenwerking met Toon van Driel (1978), en 'Brian en de Brainbox' op tekst van David Ireland (1985).

 

door Jan van Haasteren

Toen in 1973 het werk voor Toonder grotendeels ophield, maakten Jan van Haasteren en Patty Klein voor Geesink Producties een serie grappige verhalen voor het tv programma 'NOS Kiosk', onder de titel 'Zij Maakten Geschiedenis'. Eerder hadden zij al voor de Vecomijkrant de strip 'Ole en Kreutel' gemaakt. Vanaf 1978 maken ze voor de KRO Gids tien jaar lang de gagstrip 'Sjaak en oom George', over een uitvinder in zijn neefje.

In 1975 was Jan van Haasteren een van de oprichters van De Vrije Balloen, waarvan hij enkele pagina's vulde met teksten van o.a. Andries Brandt, Patty Klein en Frans Buissink. In 1977 gaf De Balloen een album uit van 'Baron van Tast'. In De Balloen publiceerde hij ook onder de schuilnamen Harold Hurry en Jean Pion.

De Vrije BalloenDe Vrije Balloen

Door de jaren heen heeft Van Haasteren ook veel reclamewerk gedaan, onder andere voor 'Popeye' puzzels en 'Smurfen' plakplaatjes voor BP. Hij werd al gauw bekend met zijn drukbevolkte reclameposters, zoals die voor Bokma Citroenjenever. Dit leidde in de jaren '80 tot een serie legpuzzels voor Jumbo, die Van Haasteren tot in Japan en Amerika bekendheid verwierven. Vanaf de jaren '80 richt Van Haasteren zich dan ook voornamelijk op reclamewerk en illustraties. In 2013 startte Koninklijke Jumbo de Studio Jan van Haasteren, van waaruit nieuwe puzzels geproduceerd zullen worden. Tekenaars die hiervoor werden aangetrokken zijn Rob Derks en Dick Heins.

door Jan van Haasteren

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars

foto Jan van Haasteren