Stripgeschiedenis

Maaike Hartjes

MonsterMaaike, door Maaike Hartjes 2001
Monster Maaike

Maaike Hartjes (15 oktober 1972, Amsterdam) is een van de belangrijkere vertegenwoordigers van de generatie vrouwelijke stripmakers die in de jaren '90 hun opwachting maakte. Samen met Gerrie Hondius en Barbara Stok wordt zij gerekend tot De Grote Drie van de zogenaamde "vrouwenstrips".

Hartjes deel 2, van Maaike Hartjes
Uit: Hartjes, deel 2

Maaike wilde al van jongsaf aan striptekenaar worden, maar koos na de middelbare school in eerste instantie voor een studie wiskunde. Geïnspireerd door haar contacten met een Stripstudio in Arnhem kwam zij al gauw op haar studiekeuze terug, en ging uiteindelijk Illustratieve Vormgeving studeren aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

strip van Maaike Hartjes
Uit: Hartjes, deel 2

In 1995 richtte Maaike Hartjes, samen met collega Floris Oudshoorn, haar eigen stripstudio op: De Zwarte Handel in Amsterdam, waar zij werkt en samenwoont met haar vriend, striptekenaar Mark Hendriks. Maaike's privé-leven geeft zij uitgebreid prijs in 'Maaike's Dagboekje', waarin zij in kleine schetsjes haar dagelijks leven beschrijft.

Uitnodiging van Maaike Hartjes

Aanvankelijk verscheen 'Maaike's Dagboekje' alleen in kleine oplagen in het smallpress-circuit. Later stond zij bijna tien jaar wekelijks met haar openhartige dagboekstrips in Viva en werd 'Maaike's Grote Dagboekje' in 2003 uitgegeven bij uitgeverij Oog&Blik, die in 1998 al een bundeling van haar strips had uitgegeven. Tevens zijn haar strips te zien in het alternatieve striptijdschrift Zone 5300. Later ging Maaike zich ook toeleggen op dagboeken van de reizen die zij maakte met haar vriend Mark Hendriks. Een beurs van de stichting Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst, maakte de reis naar Hong Kong mogelijk, waarvan het verslag in 2008 door Oog & Blik werd uitgegeven. Later volgde eveneens een reis naar Zuid-Afrika.

Maaike tekent ook strips voor Hoe Overleef Ik, het tijdschrift gebaseerd op de boekenreeks van Francine Oomen. Verder is zij voor bedrijven in te huren als snelcartoonist, en was zij voorzitter van de Beroepsvereniging van Nederlandse Stripmakers, de BNS. Zij richtte zich in deze periode vooral op auteursrecht en beeldrecht, en ging samenwerkingen aan met de BNO. In het verlengde daarvan startte zij de reeks 'Tekeningen Rekeningen', waarin zij in stripvorm adviezen geeft aan stripmakers over de zakelijke aspecten van het tekenvak. Maaike Hartjes is de winnaar van de Stripschapprijs 2016 vanwege haar oeuvre van observatieve strips, en voor haar inzet voor de branche.

Gastenboek Lambiek, door Maaike Hartjes Maaike in het gastenboek van Lambiek 

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars