Stripgeschiedenis

Maaike Hartjes

MonsterMaaike, door Maaike Hartjes 2001
Monster Maaike

Maaike Hartjes (15 oktober 1972, Amsterdam) is een van de belangrijkere vertegenwoordigers van een nieuwe generatie stripmakers in Nederland: de autobiografische striptekenaars. Samen met Gerrie Hondius en Barbara Stok wordt zij gerekend tot De Grote Drie van de zogenaamde "vrouwenstrips".

Hartjes deel 2, van Maaike Hartjes
Uit: Hartjes, deel 2

Maaike wilde al van jongsaf aan striptekenaar worden, maar koos na de middelbare school in eerste instantie voor een studie wiskunde. Geïnspireerd door haar contacten met een Stripstudio in Arnhem kwam zij al gauw op haar studiekeuze terug, en ging uiteindelijk Illustratieve Vormgeving studeren aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

strip van Maaike Hartjes
Uit: Hartjes, deel 2

In 1995 richtte Maaike Hartjes, samen met collega Floris Oudshoorn, haar eigen stripstudio op: De Zwarte Handel in Amsterdam, waar zij werkt en samenwoont met haar vriend, striptekenaar Mark Hendriks. Maaike's privé-leven geeft zij uitgebreid prijs in 'Maaike's Dagboekje', waarin zij in kleine schetsjes haar dagelijks leven beschrijft.

Uitnodiging van Maaike Hartjes

Aanvankelijk verscheen 'Maaike's Dagboekje' alleen in kleine oplagen in het smallpress-circuit, tegenwoordig worden haar strips wekelijks gepubliceerd in Viva en is een uitgave van 'Maaike's Grote Dagboekje' bij uitgeverij Oog&Blik (die in 1998 al een bundeling van Maaike's strips uitgaf) verschenen in 2002. Tevens zijn haar strips te zien in striptijdschrift Zone 5300. Een beurs van de stichting Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst, maakte het haar mogelijk met haar vriend Mark Hendriks een reis te maken naar Hong Kong. Samen maakten zij een dagboek in stripvorm, dat in 2008 door Oog & Blik werd uitgegeven. Maaike tekent ook strips voor Hoe Overleef Ik, het tijdschrift gebaseerd op de boekenreeks van Francine Oomen.

Gastenboek Lambiek, door Maaike Hartjes Maaike in het gastenboek van Lambiek 

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars