Stripgeschiedenis

Frans Hasselaar

Hogwashed by Frank Hollander
'Hogwashed' (BNS Stripkrant 2010).

Frans Hasselaar is een Nederlands stripauteur en -redacteur. Hij staat al jarenlang aan het hoofd van de tekenafdeling van de Nederlandse Disney-tijdschriften. Tussendoor werkte hij aan persoonlijke stripprojecten. Onder het pseudoniem Frank Hollander schreef en tekende hij de humoristische dierenwebcomic 'Hogwashed' (2009-2010, 2019). Hij was eveneens de scenarist van strips als 'Max' in Hitkrant (1996-1999, tekeningen door Michel Nadorp), 'Veertigers' in Eppo (2014-2016, tekeningen door Jeroen Steehouwer) en 'Beterman' in Stripglossy (sinds 2016, diverse tekenaars).

Jonge jaren
Hij werd op 22 februari 1962 geboren en groeide op met het weekblad Donald Duck. Later ontwikkelde hij een levenslange passie voor Amerikaanse (kranten)strips. Filosofische strips als Walt Kelly's 'Pogo' en Charles Schulz' 'Peanuts' zijn grote invloeden op zijn eigen stripprojecten, maar hij rekent Bud Blake, Mort Walker, Johnny Hart en de undergroundartiesten Gilbert Shelton en Robert Crumb ook onder zijn favorieten. Hij begon zijn eigen (kranten)strips te tekenen en presenteerde zijn werk aan verschillende uitgevers, zowel in Nederland, Vlaanderen als de VS.

Donald Duck
In 1984 verkocht hij zijn eerste scenario's aan hoofdredacteur Thom Roep van het Nederlandse Disneyblad Donald Duck. In 1985 werd hij aangenomen als redacteur. Terwijl hij als redacteur en vertaler werkte voor zowel Donald Duck als Donald Duck Extra, schreef hij ook scripts rond personages als 'De Grote Boze Wolf', 'Broer Konijn' en 'Goofy'. Tussen 1989 en 1998 schreef hij vele eénpaginagags met 'Winnie the Pooh' voor pre-school tijdschrift Disneyland. Vele hiervan werden door Daniel Pérez van Comicup Studio getekend. Hij schreef ook het scenario voor het non-Disney stripverhaal 'De aap is los!', over een chimpansee met een fascinatie voor sigaren die uit een onderzoekslab in Amsterdam ontsnapt. Het verhaal werd door de Spaanse tekenaar Ruben Pellejero getekend en liep in 1987 in Donald Duck, in de nummers 35 tot 47.

De aap is los by Ruben Pellejero and Frans Hasselaar
'De aap is los!', met tekenwerk van Ruben Pellejero (Donald Duck #39, 1989).

In de jaren 1990 werd Hasselaar naar de tekenafdeling van de Disney-bladen verplaatst. Sindsdien overziet hij het teken- en inkleurwerk van de lokale productie van Nederlandse Disney-strips, sinds 2009 in samenwerking met Ferdi Felderhof. Samen met art supervisor Ed van Schuijlenburg heeft hij nieuwe Nederlandse en buitenlandse talenten aangetrokken en begeleid, waaronder Bas Heymans, Jeroen Steehouwer, Sander Gulien, José Ramon Bernado en Carlo Gentina, alsook tekenstudio's als Comicup, Bardon Art en Magic Eye. Hij coördineert de interne tekenafdeling, die door de jaren heen tekenaars als Michel Nadorp, Wilma van den Bosch, Viktor Venema, Jan-Roman Pikula, Maarten Janssens en Maarten Gerritsen heeft gehuisvest. Verder bedenkt hij ook veel cartoons voor redactionele pagina's als de brievenrubriek, en schetst hij gedetailleerde instructies voor commerciële illustraties en tekenwerk voor digitale producties.


Schets voor een cartoon voor Oom Donald's Brievenbus. Het uiteindelijke tekenwerk werd verzorgd door Studio Comicup.

Tina / Zo Zit Dat!
Toen de andere jeugdbladen van uitgeverij Sanoma tussen 2008 en 2017 bij de Disney-redactie werden ondergebracht, leidde Hasselaar ook de stripproductie van het meisjesblad Tina en populaire wetenschapsblad Zo Zit Dat. In die hoedanigheid heeft hij sinds 2013 met Jan Vriends en de rest van de redactie gags bedacht rond Tina's nieuwe mascotte. Hij bedacht in 2011 ook de personages en het concept van 'Professor Breinstein', de strip op achterkant van Zo Zit Dat. De meeste plots werden door redacteuren als Jos Beekman, Bas Schuddeboom en Simone Ruitenbeek geschreven. Het tekenwerk was voor rekening van de Comicup-tekenaars Dany Fernandez, Sonia Álbert en Andrea Dotta, onder supervisie van Jan-Roman Pikula en Viktor Venema. 'Breinstein' werd in 2018 volledig overgedragen aan Roel Venderbosch.

Hogwashed by Frank Hollander
'Hogwashed' (16 juni 2010). De regel 'back to the drawing board' origineerde in een beroemde cartoon van Peter Arno. 

Andere strips
Naast zijn dagelijkse baan heeft Frans Hasselaar ook aan diverse nevenprojecten gewerkt. In de jaren 1990 schreef hij bijdragen aan het stripinformatieblad Stripschrift. Samen met zijn vriend en collega Michel Nadorp maakte hij in de jaren 1980 strips als 'De Nitwits' voor Club Veronica, 'Ab van de AbvaKabo' voor de vakbond AbvaKabo, gevolgd door de gagstrip 'Max!' in het tienerblad Hitkrant (1996-1999). Hij nam in 2006 deel aan de stripwedstrijd van de Amsterdamse krant Het Parool, waarvoor hij de superheldenparodie 'Beterman' bedacht, samen met de tekenaars Maarten Janssens en Gerben Valkema. Deze strip verscheen ook in MYX Magazine en werd in 2016 voor de StripGlossy van uitgeverij Personalia nieuw leven ingeblazen. Elke aflevering wordt door een andere artiest getekend, zoals Maarten Gerritsen, Tim Artz, Michel Nadorp, Henrieke Goorhuis, Daan Jippes, Jeroen Steehouwer en Hans van Oudenaarden.


Stripje dat op 3 november 2011 op Facebook werd geplaatst.

Hij schreef en tekende tussen 2009 en 2010 onder de naam Frank Hollander zijn op Pogo geïnspireerde webstrip 'Hogwashed' voor de website Comics Sherpa. De strip verscheen ook in de jaarlijkse BNS Stripkrant. Voor het stripblad Eppo schreef hij 'Veertigers' (2014-2016), een gagstrip over drie veertigers met een midlifecrisis en ouderdomskwaaltjes. Jeroen Steehouwer illustreerde de reeks (aanvankelijk in samenwerking met Frans Leenheer), die in 2016 in een album werd uitgebracht door Don Lawrence Collection. Frans Hasselaar publiceerde verder tussen 2013 en 2014 een sporadische strip op zijn Facebookpagina waarin hijzelf de hoofdrol speelde. In 2019 publiceerde hij weer nieuwe stripjes op zijn social media kanalen. Behalve de tekenaar zelf, bestond de cast van deze meta-humor strip uit een pratende boomstronk en de figuurtjes uit zijn eerdere 'Hogwashed' strip. Hasselaar was één van de auteurs die aan Eppo's hommageproject voor Martin Lodewijks 'Agent 327' deelnam. Hij maakte met Kees de Boer de aflevering 'Dossier Salto Mortale' die in 2017 in Eppo #12 werd gepubliceerd. Vanaf 2019 is hij samen met Daan Jippes verantwoordelijk voor nieuwe verhalen met Dino Attanasio's klassieke stripheld 'Spaghetti' voor Personalia's Stripglossy.


Frans Hasselaar wordt in 2017 ter gelegenheid van de 65e verjaardag van het weekblad Donald Duck geïnterviewd.

Inducks pagina

Engelse biografie in de Comiclopedia
Register van tekenaars

(Tekst door Bas Schuddeboom)