Stripgeschiedenis

Fred de Heij

't Landje door Fred de Heij
't Landje

De Nederlandse striptekenaar en schilder Fred de Heij (1960) studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam in de periode 1978-1983. Na zijn opleiding ging hij aan de slag als illustrator. Hij maakte tekeningen voor kinderboeken als 'Bolke de Beer' en voor tekstverhalen in bladen zo uiteenlopend als Donald Duck en Penthouse. Strips van zijn hand verschenen in bladen als Incognito en Penthouse Comix. Voor dit laatste blad gebruikte hij het pseudoniem Emiel Jansens. Ook maakte hij op tekst van Patty Klein de strip 'Marloes' voor Taptoe.

Marloes by Fred de Heij
Marloes (Taptoe Winterboek 1991)

Voor het meidenblad Tina maakte De Hij de V.O.C. strip 'De Zeemeeuw', evenals de gagstrip 'Fanny'. In eigen beheer gaf hij tussen 1997 en 1999 de smallpress comic 'Filo' uit. Deze strip over een agressieve clown vertoonde sterke invloeden van de erotische tekenaar Milo Manara. Vanaf 2000 legt De Heij zich vooral toe op het schilderen, maar vanaf 2005 maakt hij ook zijn rentree in de stripwereld.

Fanny door Fred de Heij
Fanny (1994)

Bij de Amsterdamse uitgeverij Xtra van Ger van Wulften verschijnt in dat jaar de erotische thriller 'Afgezaagd'. Later bundelt Xtra ook wat oud werk uit Tina, alsmede De Heij's eigen stripblad Pulpman. Het magazine op pocket formaat is een opmerkelijke mix van horror, sociale satire, pornografie en geweld.

Filo by Fred de Heij
Filo

Inhoudelijk bestaat het grotendeels uit verhalen van De Heij, zoals 'Pulpman', 'De Schuilplaats', ''t Landje' en 'Biechten', en redactionele pagina's van de hand van de auteur. Ook wordt er ruimte vrijgehouden voor werk van andere tekenaars, zoals Bandirah, Argibald, Aimée de Jongh en Hallie Lama. Veel van de verhalen die door De Heij gemaakt zijn, werden later door Xtra in boekvorm uitgegeven, zoals een Engelstalige versie van 't Landje ('The Little Land') en de crime noir strip 'Phinny - Rendez-vous' (2012).

Pulpman by Fred de Heij
Pulpman - Drijfzand (Pulpman #2)

Daarnaast publiceerde De Heij enige erotische boeken bij uitgeverij Divina, zoals 'Feestelijke hoogtepunten' en ''n Net Meisje'. Ook is hij een van de vaste tekenaars in de nieuwe Eppo, waarvoor hij op tekst van hoofdredacteur en uitgever Rob van Bavel de verzetstrip 'Haas' maakt. Verder is hij als columnist verbonden aan Stripnieuws, het verenigingsblad van Het Stripschap. In november 2013 werd bekend gemaakt dat Fred de Heij de winnaar is van de Stripschapprijs 2014.

Haas by Fred de Heij
Haas

freddeheij.exto.nl

Engelse biografie in de Comiclopedia
Register van tekenaars