Stripgeschiedenis

Friso Henstra

Olidin, door Friso Henstra

Friso Henstra werd op 9 februari 1928 geboren in Amsterdam, waar hij op 28 september 2013 in het Dr. Sarphatihuis ook overleed. Hij studeerde aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam, eerst tekenen aan de avondopleiding en enkele jaren later beeldhouwen bij professor Cor Hunt. Zijn eerste tekeningen verschenen in Mandril. In 1957 startte hij de strip 'Olidin', geschreven door W. Schippers, voor het gelijknamige blad. De strip stopte in 1963. Ook tekende Henstra de strip 'Florestan de Troubadour' voor het blad Haak In.

Florestan, door Friso Henstra

1968 was een belangrijk jaar voor Friso Henstra. Hij werd gevraagd docent te worden aan de Academie in Arnhem, en bij de Arbeiderspers verscheen het door hem geïllustreerde 'De Koningskruistocht', geschreven door Jay Williams. Deze Amerikaanse schrijver was zo onder de indruk van het werk van Henstra, dat hij hem uitnodigde zijn volgende boek, 'The Practical Princess' te illustreren. Dit in Amerika verschijnende boek betekende de grote internationale voor Friso Henstra.

The Mouse Who Owned the Sun, door Friso HenstraPig and Bear, door Friso Henstra

Titels van boeken die Henstra illustreerde zijn 'The Silver Whistle', 'The Round Sultan', 'The Youngest Captain', 'Petronella', 'Forgetful Fred', 'The Tsar and the Amazing Cow', 'The Mouse Who Owned the Sun', 'The Caliph and the Stork', 'Pig and Bear', 'Varken en Beer' (uitg. Elzinga) en 'Mighty Mizzling Mouse'. Hij ontving vele prijzen voor zijn werk.

Olidin, door Friso Henstra

In Nederland maakte Friso Henstra in de loop der jaren vele prachtige boekomslagen zoals voor de Herman Hesse boeken (AP), de Barbara Willardserie (Querido) en de prachtige portretten van Multatuli (Salamander). Friso maakte ook veel werk voor educatieve uitgevers.

Een strip uit Olidin
Een strip uit Olidin

Als docent was Friso verantwoordelijk voor het afleveren van een behoorlijk aantal zeer talentvolle illustratoren zoals Sylvia Weve, Jan Jutte, Michiel van Heusden, René van Halderen, Anka Kresse, Georgien Overwater en Anjo Mutsaerts. De laatste jaren verschijnen de amerikaanse boeken van Friso ook in een Nederlandse vertaling. En ook in Nederland bleef zijn werk niet onbekroond, in 1992 ontving hij de Gouden Penseel voor 'Waarom Niet' van Sylvia Hofsepian.

Uit Haak In, door Friso Henstra
Uit: Haak In

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars