Stripgeschiedenis

Felix Hess

'Kladschrift van Jantje', door Felix Hess

Felix Isidor Hess ((20 juni 1878, Amsterdam - 9 april 1943, Sobibor) was een Nederlandse schilder, etser, illustrator en één van de vroege striptekenaars. Hij studeerde aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam, waar hij lid was van de artistieke sociëteit Arti et Amicitiae en de Vereeniging St. Lucas. Hij tekende de bijzondere strip 'Uit het Kladschrift van Jantje' voor het tijdschrift De Groene Amsterdammer. Hierin gaf hij commentaar op allerhande politieke kwesties, gezien door de ogen van een kind, en ook getekend in een simpele, primitieve, kinderlijke tekenstijl. De strip verscheen van 1916 tot 1936.

'De Wonderlijke Reis van Jan Klaassen', door Felix Hess

Felix Hess werkte samen met schrijver Leonard Roggeveen aan strips als 'De Wonderlijke Reis van Jan Klaassen' voor Algemeen Handelsblad en Nieuwsblad van het Noorden (1926), en 'De Ongelooflijke Avonturen van Bram Vingerling'. In 1920/21 maakte Hess de strip 'Uit Mijn Kladboek' voor tijdschrift Uiltje.

Felix Hess en zijn vrouw Eliza Binger zijn in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers naar concentratiekmap Sobibor getransporteerd, waar zij zijn omgebracht.

'Uit het Kladschrift van Jantje', door Felix Hess

Felix Hess in 1900-1920: Tijdschriften

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars