Stripgeschiedenis

Eric Heuvel

Bureau Warmoestraat (2007)
Bureau Warmoestraat (2007)

Eric Heuvel (Amsterdam, 25 mei 1960) zijn carrière begonnen als douanebeambte. Hij hield deze baan tot hij in 1997 volledig van het tekenwerk kon leven. Geïnspireerd door tekenaars als Moebius, Jack Davis, Mort Drucker en Hergé, koos hij toch voor het striptekenaarschap, en wel in de stijl van de beroemde Klare Lijn. Hij debuteerde in het blad SF-Terra en bijdragen aan amateurbladen als Yèch, Rebel Comics en Krest, maar zijn doorbraak in de stripwereld kwam met de publicatie van de serie 'January Jones', waarvan het scenario geschreven werd door Martin Lodewijk.

January Jones, door Eric Heuvel
January Jones

'January Jones', over een vrouwelijke piloot in de jaren dertig, werd een succes: het is vertaald en gepubliceerd in Finland, Noorwegen, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Portugal. In de jaren '90 werd Eric Heuvel door het Algemeen Dagblad gevraagd om dagelijks een "klassieke tekststrip" te produceren - dit werd 'Bud Broadway', een serie die zo mogelijk nog meer populariteit kende dan 'January Jones'. Het Algemeen Dagblad startte in maart 2003 de publicatie van een nieuwe strip van Heuvels hand, 'Het Geheim van de Tijd', op tekst van Frits Jonker.

Bud Broadway, door Eric Heuvel
Bud Broadway

Tevens werkte Eric Heuvel voor de tv-tijdschriften Studio en de Mikrogids, waarin de stripversie van de populaire serie 'Toen Was Geluk Nog Heel Gewoon' verscheen. Dankzij Heuvel's heldere stijl en productievermogen, zijn zijn strips ook veelgevraagd voor commerciële publicaties.

Foutje, bedankt!Zo verluchtigt hij al jaren de jaarverslagen van Blokker Holding BV met strips, en wist hij op treffende wijze de reclame van Reaal Verzekeringen ("Foutje, bedankt!" met Rijk de Gooijer) in stripvorm te gieten.

Hij tekende onder andere een album voor het Amsterdamse GVB over de geplande Noord-Zuidlijn, maar hij kreeg de meeste media-aandacht voor zijn educatieve strips over de Tweede Wereldoorlog. Heuvel studeerde van 2001 tot 2003 voor docent geschiedenis en dit inspireerde hem tot 'De Ontdekking', een stripalbum over de Nederlandse bezetting. Het album verscheen in samenwerking met de Anne Frank Stichting en het Verzetsmuseum Friesland in februari 2003.

De Ontdekking, door Eric Heuvel
De Ontdekking

Na 'De Ontdekking' volgden 'De zoektocht', dat over de Holocaust in het algemeen ging, en 'De Terugkeer', over Nederlands-Indië tijden de oorlog. Verder maakte hij voor het Oologs- en Verzetsmuseum in Rotterdam de strip 'Frontstad 1940'. Voor het Muziektheater Hollands Diep volgde 'De Zaak Sven', een educatieve strip over stalken en voor het GVB maakte hij met Patty Klein de strip 'Lila & Kross'.

Het werk van Eric Heuvel is tentoongesteld op de Stripdagen in Breda, en hij werd tweemaal genomineerd voor de stripschappenning. In Frankrijk werd het 'January Jones' album 'De Schedel van Sultan Mkwawa' genomineerd als beste strip. In 2002 is uitgeverij Boumaar begonnen met de uitgave van 'Bud Broadway' in albumvorm.

Eric Heuvel is al jaren aangesloten bij Comic House, een agentschap voor striptekenaars. In 2007 begon hij met de strip 'Bureau Warmoesstraat' in samenwerking met oud-politieagent Piet Middelkoop in Het Parool. Het was een verzameling van waargebeurde verhalen en anecdotes over het beruchte politiebureau in de Amsterdamse Warmoesstraat in de jaren '80. Eric Heuvel liet ook van zich horen in de herstart van Eppo. In 2009 tekende hij een nieuw 'January Jones' verhaal, en in 2010 maakte hij op tekst van Rob van Bavel 'Alleen Op De Wereld', over het meisje Yin dat alleen de wereld bevaart. In 2012 stond Eric Heuvel ook in de Autoweek met de strip 'Carbeau, Barones & Bolides' op tekst van Noël Ummels. Vanaf 2014 wordt deze strip geplaatst in Eppo. Daarnaast tekent heuvel op tekst van Mirjam Honting in 2014-2015 de strip 'Tjin & Charlie' voor Samsam, een jeugdblad over ontwikkelingslanden.

Op 26 april 2018 werd Eric Heuvel benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, vooral vanwege zijn educatieve stripboeken over de Tweede Wereldoorlog en het Nederlandse slavernijverleden.

Kees Kousemaker en Eric HeuvelOp zaterdag 15 maart 2003 signeerde Eric Heuvel zijn strip 'De Ontdekking' in Galerie Lambiek. Hier op de foto met Kees Kousemaker.

 

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars

Externe link:
ComicHouse portfolio