Stripgeschiedenis

Mau Heymans

Donald Duck, by Mau Heymans
Donald Duck #15, 2006

Mau Heymans (Veldhoven, 14 april 1961) is een van de opmerkelijkste en eigenzinnigste Nederlandse tekenaars van Disney verhalen. Hij begon zijn samenwerking met het vrolijke weekblad Donald Duck in 1987. Hij ontwikkelde zich al snel tot een talentvolle auteur van korte, humoristische verhalen waarin Donald en zijn neefjes de hoofdrol spelen. Mau heeft een herkenbare stijl met lange snavels en lange nekken, die nog het meest doet denken aan de Duck-verhalen die Windig en De Jong in de jaren '70 maakten. Zijn pagina's zijn druk bevolkt met groteske bijfiguren, variërend van onnozele kantoorklerken, tot bullebakken en potsierlijke Damesclub-dames.

Donald Duck, by Mau Heymans

Mau heeft vele verhalen getekend die zijn geschreven door andere scenaristen, zoals Frank Jonker, Evert Geradts, Jan Kruse en de Noor Gaute Moe, maar hij tekent voornamelijk verhalen die hij zelf heeft geschreven. Ook heeft hij verhalen geschreven in samenwerking met Kirsten de Graaf en Inge Bömer. Voor menig jaargang heeft Mau Heymans de achterkantgrappen met Donald, Katrien of de 'Duckies' verzorgd. Naast stripverhalen maakte Mau ook vele drukbevolkte posters voor het weekblad. Al vele jaren wordt zijn tekenwerk geïnkt door Tony Fernandez van de Spaanse tekenstudio Comicup. Mau's broer Bas is ook een tekenaar van Disney-verhalen.

De Koopstrijd, by Mau Heymans (Donald Duck #16, 2009)
De Koopstrijd (Donald Duck #16, 2009)

In augustus 2000, in het 2500ste nummer van Donald Duck weekblad, liet Mau Heymans Lambieks eigen Kees Kousemaker optreden als "Cees Sokkenstopper"!

Donald Duck, by Mau Heymans

Engelse biografie in de Comiclopedia
Register van tekenaars