Stripgeschiedenis

Daan Hoeksema

De Wekelijksche film van Daan Hoeksema (1925)
De Wekelijksche Film (Jong Nederland, 1916)

Daniël Hoeksema (11 april 1879 - 4 januari 1935) is oorspronkelijk afkomstig uit het Drentse Roden maar woonde en werkte vanaf 1901 in Amsterdam. In Amsterdam had hij ook zijn opleiding Kunstnijverheid genoten. Hoeksema werd vooral bekend als illustrator van kinderboeken, maar hoort ook tot de eerste striptekenaars van ons land. Ook maakte hij kleine reclameboekjes voor de jamfabriek De Betuwe uit Tiel.

De Vroolijke avonturen van Jimmie en Pimmie

Daan Hoeksema is één van de belangrijkste Nederlandse striptekenaars uit het begin van de vorige eeuw. Al in 1909 zet hij, geïnspireerd door Töpffer, met zijn 'Neef van Prikkebeen' een kostelijk en oorspronkelijk verhaal op papier. Dit boek zal tot in de jaren '50 worden herdrukt. Uitgeverij Gebr. Koster te Amsterdam bracht diverse boekjes van Hoeksema op markt, zoals 'Tijl XI - De Laatste der Uilenspiegels' (1910), 'Mee in den Zak' (1915), en 'Hocus Pocus Pas' (1915).

voorplaat van Hoeksemavoorplaat van Hoeksema

Naast de verschillende boekuitgaven, tekende Hoeksema ook voor diverse tijdschriften. Zo was hij verbonden aan het satirisch-politieke tijdschrift De Ware Jacob en tekende hij rond de jaren '20 alle covers voor het blad Jong Nederland, alsmede 'Grappige Avonturen uit den Dierentuin' en de strip 'De Vroolijke Avonturen van Twee Kwaje Apen Pimmy en Jimmy'. 

Jimmy en Pimmie

Voor de Vlaamse tegenhanger van het blad, getitled Na De School, tekende Hoeksema 'Fred en Minet' in de vroege jaren '30. Ook tekende hij in de dertiger jaren nog voor het reclameblad van De Gruyter, De Kleurdoos.

Daan Hoeksema
Uit het reclameblad De Kleurdoos, van de firma De Gruyter (jaren 30)

Hoeksema is ook bekend om zijn illustraties bij kinder- en rijmpjesboeken, zoals de serie 'Flip en Flap'. Hieronder een plaatje uit een boekje dat hij in samenwerking met Clinge Doorenbos maakte.

Dissy en Gemsy

Jos Palmos en de Aap, door Daan Hoeksema
Jos Palmos en de Aap

uitgaven van Daan Hoeksema

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars