Stripgeschiedenis

Gerrie Hondius

door Gerrie Hondius

Gerrie Hondius (1970) is geboren en getogen in het Zeelandse Oost-Souburg, als jongste van vier dochters. Ze studeerde illustratie en grafische technieken aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, en Theaterwetenschappen in Amsterdam. Ze werkte een poosje als professionele zangeres en actrice (samen met Kees Torn deed ze in 1991 mee met het Groninger Studenten Cabaret Festival), en besloot toen stripmaakster te worden.

Ansje Tweedehansje, door Gerrie Hondius

Na enkele strips in smallpress tijdschriften als Barwoel en Levenslessen kreeg ze in 1996 een vaste plek in het feministische weekblad Opzij, met haar aandoenlijke stripfiguur 'Ansje Tweedehansje'. Ook tekende ze 'De Vriendinnen' voor het blad Vriendin en 'De Man in de Straat' voor de NCRV-gids. Illustraties van Hondius verschenen in AD Magazine, and haar strips werden af en toe gepubliceerd in Zone 5300, Algemeen Dagblad, Esta en nrc.next. In 2009 stond haar serie 'Nurks Konijn' in De Volkskrant.

Pindakaas door Gerrie Hondius
Pindakaas

door Gerrie Hondius In 2000 ontving Gerrie Hondius een beurs om te werken aan haar eigen album. Dit resulteerde in het autobiografische 'Als Je Je Niks Verbeeldt, Dan Ben Je Niks'. Een tweede album, 'Pindakaas', verscheen in 2003 en in 2009 werd 'Ik Ben God' gepubliceerd. In 2010 debuteerde Gerrie Hondius als schrijfster met het vermakelijke boek 'Ik Ontmoette Een Man'.

Gerrie Hondius is oprichtster van de Stichting Teken Mijn Verhaal, die stripmakers samenbrengt met kinderen die door een handicap niet in staat zijn zelf te tekenen. Dankzij de Stichting zien zij zo toch hun verhalen in beeld gebracht. Al zo'n 200 Nederlandse striptekenaars hebben al meegewerkt, en er verschenen enkele verzamelalbums van de mooiste stripverhalen.

door Gerrie Hondius

Samen met Dithmarine van Rongen en Joost Pollmann richtte ze in 2006 Inklinks op, een agentschap voor illustratoren en striptekenaars. Ze is ook actief als beeldhouwster, liedjesschrijfster, schilderes, rechtbanktekenares en zandtekenares.

Ansje Tweedehansje door Gerrie Hondius

wisselstrip in NRC.Next

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars

Externe link:
gerriehondius.com