Stripgeschiedenis

Philip Hopman


'Jubelientje draaft door'.

Philip Hopman is een Nederlands kinderboekenillustrator. Hij heeft veelvuldig samengewerkt met schrijvers als Hans Hagen, Tjibbe Veltkamp, Marjet Huiberts en Ted van Lieshout, hierbij leven gevend aan populaire figuren als 'Jubelientje' (met Hagen, 1991-2016), 'Ridder Florian' (met Huiberts, 2006-) en 'Boer Boris' (met Van Lieshout, 2012). 'Jubelientje' verscheen ook in stripvorm, voorgepubliceerd in Okki (2002-2005).

Jonge jaren en vroege carrière
Philip Hopman werd op 16 juli 1961 geboren in Egmond. Hij kon van kinds af aan al goed tekenen, en een van zijn leraren op de middelbare school adviseerde hem om zich in te schrijven aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Daar begon hij op de mode-afdeling, maar schakelde hij schakelde al snel over op de richting illustratie, waar Thé Tjong-Khing een van zijn leraren was. Na zijn afstuderen bleef hij in Amsterdam en had hij talloze baantjes, totdat hij zijn eerste kinderboek uitbracht: 'Een reuze heksentoer' (Leopold, 1988).


'Jubelientje'.

Hans Hagen & Jubelientje
Kort daarop begon hij zijn reguliere samenwerking met schrijver Hans Hagen. Ze maakten samen een aantal kleine boekjes alvorens ze de populaire 'Jubelientje' reeks (1991-2016) lanceerden. De avonturen van het speelse zevenjarige meisje met de grote blauwe hoed en levendige grootmoeder zijn in vele kinderboeken bij de uitgeverijen Querido en Van Goor verschenen, te beginnen met 'Jubelientje en haar liefste oma' (1991). De eerste verhalen in stripvorm verschenen in 'Jubelientje speelt vals' (2002). Meer strips verschenen in Okki tussen 2002 en 2005. Deze afleveringen werden in de boeken 'Jubelientje draaft door' (2003) en 'Jubelientje pakt uit' (2005) verzameld.


'Boer Boris en de eieren'.

Andere samenwerkingen
Hopman heeft verder de prentenboeken 'Temmer Tom' (Malmberg, 1998), '22 wezen' (Lemniscaat, 1998) en 'Een ober van Niks' (Ploegsma, 2003) geïllustreerd, allen met tekst van Tjibbe Veldkamp. Hopman schreef zelf de tekst voor 'Valentijn en zijn viool' (Lemniscaat, 2012), over een jongen die verschrikkelijk viool speelt, maar wiens uitvoeringen altijd een verrassend effect hebben. Samen met Marjet Huiberts heeft hij diverse boeken op rijm gemaakt over de bange 'Prins Florian' (Gottmer, 2006-). Sinds 2012 werkt hij ook samen met Ted van Lieshout aan de boekenreeks over 'Boer Boris' (Gottmer, 2012-), die samen met zijn broer, zus en diverse dieren op een boerderij woont. Het personage is verschenen ook in een theatershow, liedjes, animatiefilms en andere merchandising.

In 2016 verzorgde Hopman het boek dat bij de tentoonstelling hoorde over de Franse modeontwerper Hubert de Givenchy in het Muncipal Museum van Den Haag. Veel van De Givenchy's ontwerpen werden door Audrey Hepburn in haar films gedragen. Hopman bedacht een verhaal in tekststripvorm dat als een dubbelbiografie rond zowel De Givenchy als Hepburn leest.

Philip Hopman verliet uiteindelijk Amsterdam en keerde terug naar zijn geboortedorp Egmond.


'Hubert De Givenchy'.

www.philiphopman.nl

Engelse biografie in de Comiclopedia
Register van tekenaars

(Tekst door Bas Schuddeboom)