Stripgeschiedenis

Koen Hottentot

Schnuurt, by Koen Hottentot
'Krankensteen' (Myx #44, May 2007).

Koen Hottentot (ook bekend als KoHo) is een Nederlands illustrator en de drijvende kracht achter diverse folkmuziek-evenementen. Hij maakte deel uit van de Nederlandse small press-golf van de jaren 1990 met zelf uitgegeven stripboeken als 'Necronomicon' (1994) en 'Schnuurt' (1996).

Jonge jaren en vroege carrière
Hottentot werd in 1968 in Zaandam geboren als zoon van een reclameontwerper. Hij begon zijn artistieke carrière eind jaren 1980, waarop hij wat vakliteratuur en tekenmateriaal kreeg van een de gepensioneerde illustrator Hans Husslage, een oud-collega van zijn vader. Eén van zijn eerste klanten was het beruchte hackersmaandblad Hack-tic van Rob Gonggrijp, waarvoor hij tussen 1989 en 1994 alle covers maakte. Hack-tic omschreef zichzelf als het eerste blad voor "techno-anarchisten" en informeerde in de vroege dagen van het Internet de opkomende hackersgemeenschap. Hottentot was slechts de illustrator en beweerde dat hij zelf niet bijzonder veel computerkennis had. In 1993 waren de mensen achter Hack-tic verantwoordelijk voor de eerste openbare internetservice in Nederland: XS4ALL.

Small-press strips
Tegen die tijd begaf Koen Hottentot zich al in de small press stripwereld. Hij was betrokken bij de vroege stadia van small press-bladen als het Zaanse Incognito van Robin Schouten (1993) en het Rotterdamse Zone 5300 (1994) van Robert van der Kroft en Tonio van Vugt. Halverwege de jaren 1990 was hij ook te vinden in studio De Zwarte Handel van Maaike Hartjes. In deze periode leverde hij bijdragen aan Prima, het bezorgersblad van De Telegraaf, en aan Mens en Gevoelens, het blad van Paul Haenens typetje Margreet Dolman. In Incognito sprong hij er al gauw uit als één van de meest getalenteerde tekenaars. Zijn strips waren getekend in een semi-karikaturale stijl, vol doldwaze, cynische en soms provocatieve humor. Zijn expressieve, maffe stijl leek sterk op Gotlib en de rest van de Fluide Glacial-stal, alhoewel Hottentot André Franquin, Albert Uderzo, Windig & De Jong en Peter de Smet tot zijn belangrijkste invloeden rekent. In 1994 gaf hij zijn eerste verzamelbundel uit, 'Necronomicon', waarvoor hij de titel ontleende aan 'Boek der Doden' van H.P. Lovecraft. Het werd in 1996 gevolgd door 'Schnuurt', een verzameling van soortgelijke zwartgallige grappen, waarvoor Jelle Venema en Abel Schoenmaker enkele ideeën hadden aangedragen.


'Necronomicon'.

Terugkeer naar strips
Hottentot keerde pas tien jaar later naar het stripmedium terug, toen zijn strip 'De Avonturen van M.C.J. Pietersen: De Verkiezingskast' (2006) online verscheen. De strip was gemaakt in opdracht van Rob Gonggrijp voor de website www.wijvertrouwenstemcomputersniet.nl, als protest tegen onbetrouwbare elektronische stemmachines. Hottentot maakte ook nieuwe strippagina's voor de uitgaven van René Dorenbos van Edollandia, zoals Sfeerie en MYX. Hij leverde verder bijdragen aan Menno Kooistra's horrorbundel 'Bloeddorst' (BeeDee, 2007). Het 'Schnuurt' album werd geüpdatet en in kleur heruitgebracht als 'Schnuurt Remasterd' (Edollandia, 2007). De overige pagina's van Hottentots korte uitstapjes naar het stripverhaal werden verzameld in 'Schnuurt – Epiloog' (2010), een uitgave van Peter Bonte. Dit betekende (tot nog toe) het einde van Koen Hottentots stripcarrière.


'Schnuurt'.

Folk-muziek
Naast zijn illustratiewerk is Koen Hottentot wellicht het meest bekend in de wereld van folkmuziek. Sinds 1992 heeft hij alle tourprogramma's van de Britse folkrockband Fairport Convention geïllustreerd. Eén van zijn meest opvallende tekeningen was een pastiche op het Beatles-album 'Sergeant Peppers', waarop alle bandleden in heden en verleden afgebeeld staan - samen met hun vrienden en medewerkers. Het verscheen in het tourprogramma van Fairport uit 1997 naar aanleiding van dertigste verjaardag van de groep. In 2002 verliet Hottentot zijn geboortedorp Koog aan de Zaan en vestigde zich in Grolloo, een dorpje in Drenthe. Samen met Dick Barlage en zijn vrouw Renate Cuperus was hij de drijvende kracht achter het lokale evenement Folk Grolloo, dat enkele van de beste Britse folkbands naar het Drentse platteland wist te krijgen, waaronder Show of Hands en Fairport Convention. Koen en Renate Hottentot keerden in 2007 naar de Zaanstreek terug, waar ze performances van folkmuzikanten en singer-songwriters blijven organiseren onder de naam "Roots aan de Zaan".

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars

(Tekst door Bas Schuddeboom)