Stripgeschiedenis

Henk Kabos


Tekko Taks en de zoon van het Hemelse Rijk

Henk Kabos werd geboren in Amsterdam op 21 oktober 1912. In de hoofdstad doorliep hij ook de Kunstnijverheidsschool. In 1941 kon hij aan de slag als animator bij de filmstudio van Joop Geesink. Nadat de studio in het jaar erop was samengegaan met de studio van Marten Toonder werkte hij mee aan de tekenfilm 'Das Geheimnis der Grotte', gebaseerd op het stripverhaal 'Tom Poes ontdekt het geheim der blauwe aarde'. Hij tekende ook mee aan de Tom Poes-strip 'Horror de Ademloze', die Marten Toonder dagelijks voor de Nieuwe Rotterdamse Courant en de Volkskrant maakte.

Tekko Taks door Henk Kabos

Tegen het einde van de oorlog werkten Kabos en Toonder mee aan het illegale blad Metro, waarvoor Kabos het pseudoniem Karel Woud aannam. In dezelfde periode maakte hij illustraties voor de boekjes 'Keukenkrabbels' en 'Geef ons heden ons dagelijks brood' van Jan Gerhard Toonder.

Pukkie's Avonturen by Henk Kabos Pukkie's Avonturen by Henk Kabos
Pukkie's Avonturen (Kabouterboekje, 1943)

Kort na de oorlog startte hij zijn bekendste stripreeks, 'Tekko Taks'. De eerste drie verhalen van deze rentenierende takshond verschenen in De Nieuwe Nederlander, daarna ging de strip door in Trouw. Kabos kreeg hierbij assistentie van James Ringrose, die het inktwerk en een deel van de teksten voor zijn rekening nam. 'Tekko Taks' heeft tot in de jaren '70 in verschillende nationale en internationale kranten gestaan. Kabos en Ringrose maakten echter maar tot 1952 nieuwe afleveringen.

Tekko Taks by Henk Kabos

Hoewel 'Tekko Taks' nog steeds door de Toonder Studio's werd gedistribueerd, was Kabos zelf in 1949 alweer teruggekeerd naar Geesink. Hij werd uiteindelijk art director bij diens Dollywood Studio's en werkte mee aan prijswinnende poppenfilmproducties als 'Philips' Lamplight Band' (1957), 'Lightconcert in the Zoo' (1963) en de filmpjes met het figuurtje 'Dutchy' in opdracht van het Nederlands Zuivelbureau in Den Haag. Samen met animator Cor Icke was hij vanaf 1973 verantwoordelijk voor de filmpjes met 'Loeki de Leeuw', die in de reclameblokken van de Ster werden vertoond.

Tekko Taks by Henk Kabos

Verder heeft Kabos twee series van 24 boekjes voor het pepermuntmerk Faam getekend. De eerste was 'Generaal Trip' (1948), de tweede 'Kapitein Brul Boei' (1949). Voor de margarinefabriek Planta verzorgde hij een strip met het reclamefiguurtje 'Pukkie Planta' en samen met Ringrose maakte hij in 1964 onder het gezamenlijk pseudoniem Rincká de strip 'Barendje Big' voor het damesblad Eva van de Nederlandsche Rotogravure. Dit was gelijk ook het laatste stripwerk van Kabos.

Kapitein Brul Boei by Henk Kabos
Kapitein Brul Boei

Daarnaast heeft Kabos kinderboeken geïllustreerd, waaronder een tiental 'Kabouterboekjes' van De Bijenkorf in de vroege jaren '40. In de jaren '60 ontwierp hij eveneens kostuums voor het Nationaal Ballet. Henk Kabos overleed op 28 juli 1984. Rond deze periode werden de eerste verhalen van 'Tekko Taks' uit De Nieuwe Nederlander in boekvorm uitgegeven bij uitgeverij De Lijn van Nico Noordermeer.

Barendje Big by Henk Kabos

Register van tekenaars

Engelse biografie in de Comiclopedia