Stripgeschiedenis

Patty Klein

Noortje
Noortje

Patty Klein is een van de weinige vrouwelijke stripschrijfsters, en waarschijnlijk de enige die al meer dan veertig jaar fulltime haar brood verdient met het schrijven van teksten voor stripverhalen. Hoewel haar naam prijkt boven menig populair stripverhaal, en zij met tientallen striptekenaars heeft samengewerkt, is zij nog steeds vrij onbekend in stripland, waar een tekenaar meer gewicht in de schaal lijkt te leggen en de rol van de schrijver enigszins ondergeschoven wordt.

Patty Klein wilde als kind schrijfster worden óf "iets met dieren" gaan doen. Bij de keuze van haar studie kreeg de laatste wens de overhand: zij ging biologie studeren in Amsterdam, waar zij overigens ook al vanaf haar zestiende geregeld hielp de dieren in dierentuin Artis te verzorgen.

Erik en Opa
Erik en Opa, door Patty Klein en Jan van Haasteren

In 1966 brak zij haar studie af om als freelancer voor de Toonder Studio's te gaan werken. Marten Toonder was net naar Ierland geëmigreerd, schrijver Lo Hartog van Banda was voor zichzelf begonnen en er waren op dat moment nog maar drie tekenaars in loondienst. Andries Brandt was studiochef en begeleidde Patty bij haar eerste opdrachten - zoals het verzinnen van het plot voor 'Tom Poes en de Woelwater'.

In haar tijd bij de Toonder Studio's schreef Patty Klein onder andere Disney-verhalen van 'De Kleine Boze Wolf' en 'Hiawatha' voor Donald Duck Weekblad, in samenwerking met tekenaars Jan Steeman en Jan van Haasteren. Ook verhalen van 'De Flintstones', 'De Jetsons', 'Yogi Bear', de Zweedse 'Pelle Svanslös' en 'Polletje Pluim' kwamen uit haar pen voort, evenals enkele gag-strips van 'Panda'.

Panda
Een Panda gagstrip, getekend door Piet Wijn

Door de interne politiek van de Toonder Studio's, waar voorrang werd gegeven aan de tekenfilmafdeling, ten koste van de strips, stonden begin jaren zeventig vele Toonder-medewerkers op straat. Na vele omzwervingen kwam Patty bij de Geïllustreerde Pers terecht, waar zij onder andere 'Distel' schreef voor het weekblad Sjors. In dezelfde tijd richtte zij met een aantal schrijvers en tekenaars het striptijdschrift De Vrije Balloen op.

Voor het meisjesblad Tina, waar Patty al enkele jaren voor werkte, startte zij in 1975, samen met tekenaar Jan Steeman, de gagstrip 'Noortje'. Deze strip over de vrolijke roodharige Noortje is meer dan dertig jaar immens populair en werd uitgegeven in niet minder dan zeventien albums, die allemaal in hoge oplagen over de toonbank gingen.

tekening Jan SteemanHiernaast: tekenaar Jan Steeman schetst Noortje; op de achtergrond Patty Klein achter haar computer, en de bijfiguren uit de strip: Noortjes ouders, broertje en beste vriendin.

Een andere strip waar Patty met veel plezier voor heeft geschreven, is de tekstloze strip 'Annemoon' voor Okki, getekend door Piet Wijn. Omdat het gericht is op de laagste klassen van de basisschool, is het een uitdaging om op educatief verantwoorde wijze een begrijpelijke strip voor kinderen te maken. Sinds anderhalf jaar schrijft ze voor Gerard Leever de 50+ strip 'Ria en Rinus' voor het blad Camé.

Sinds negen jaar heeft Patty, die het stripschrijven een beetje moe werd, zich toegelegd op het dichterschap. Onder de naam Patty Scholten (de naam van haar echtgenoot) verschenen al verscheidene bundels van haar hand, voornamelijk gevuld met dierengedichten.

De Uil

Op stokjes balanceert een bol van pluis.
Hij bestudeert het voedsel in zijn kooi:
Een muizenlijkje - nooit gevangen prooi.
En hij begint te dansen voor de muis.

Hij stapt naar voren, stapt weer terug en buigt,
tuurt sluiks naar mij met tobberige ogen,
herhaalt de passen, en wordt weer gebogen;
een laatste eer, aan 't kleine lijk betuigd.

Ik hoor soms in een stille winternacht
het klaaglied van een uil op knaagdierjacht
hier in de eikenbossen rond de huizen.

Een tweede stem valt in. Eerst schril, dan zacht.
Ik weet nu wat er in het duister wacht:
de uilen dansen voor hun dode muizen.

Herinneringen aan de Toonder Studio's

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars