Stripgeschiedenis

Norbert Mirani

Sesame Street by Norbert Mirani
'Sesamstraat' kunst door Norbert Mirani met Bert and Ernie.

Norbert Mirani heeft voor vele gelicenseerde stripproducties geschreven en getekend, naast zijn dagelijkse baan als marketing manager en zakelijk strateeg voor uitgeverij Sanoma.

Jonge jaren en vroege carrière
Als kind werd Mirani's interesse voor strips gewekt door het lezen van Dupa's 'Dommel', Cauvin en Lambil's 'De Blauwbloezen' en de strips van Willy Vandersteen. Later werd zijn fascinatie verder aangewakkerd door de beeldverhalen in het blad Eppo. Hij besloot zijn enthousiasme in actie om te zetten door zelf te gaan tekenen. Tijdens zijn latere opleiding zag hij op televisie Ed van Schuijlenburg, toen de art director van de Nederlandse Disneystrips. Dit motiveerde hem om zijn passie voor striptekeningen nieuw leven in te blazen en hij begon Disneypersonages te tekenen. Van Schuijlenburg adviseerde door te zetten en te overwegen om ook tekeningen te maken voor het tijdschrift rondom 'Sesamstraat' van Jim Henson.


Big Bad Wolf story (H 9602A) written and drawn by Norbert Mirani and published in the Donald Duck Holiday Book 2012.

Donald Duck & Sesamstraat
Enkele jaren later had hij een fulltime baan, eerst als marketing manager voor Nieuwe Revu, daarna in diverse zakelijke functies bij Sanoma. Hierom moest hij het tekenen beperken tot zijn schaarse vrije tijd. Hij maakt sinds 1995 af en toe verhalen voor het weekblad Donald Duck, waarin vooral de Grote Boze Wolf de hoofdrol vertolkt. Hij werkte verder als tekenaar en inkleurder voor Henson, variërend van illustraties en strips voor de peuterbladen Sesamstraat en Bobo tot talloze gelicenseerde producten.

Op 29 oktober 2011 verscheen Mirani in het populaire tv-spelprogramma 'Wie van de Drie', waar hij zich voordeed als Disneyredacteur Jos Beekman. Hij wist drie van de vier juryleden te overtuigen.

Bert and Ernie by Norbert Mirani

Inducks pagina

Engelse biografie in de Comiclopedia
Register van tekenaars

(Tekst door Bas Schuddeboom)