Stripgeschiedenis

Francine Oomen


'Oomen Stroomt Over'.

Francine Oomen is een Nederlands schrijfster van voornamelijk kinderboeken. Ze is ook een ontwerper en illustrator. Oomen is de auteur van kinderboekenreeksen als 'Saartje en Tommie' (1990-1997), 'Sammie Eigenwijs' (1995-2001), 'De Computerheks' (1997-2004), 'Lena Lijstje' (2001-2007) en haar bekendste serie 'Hoe overleef ik...' (sinds 1998). De schrijfster illustreert regelmatig haar eigen boeken, maar heeft ook samengewerkt met gerenommeerde illustratoren als Annet Schaap, Dagmar Stam en Philip Hopman. Haar boeken zijn meermaals vertaald (ondermeer in het Koreaans, Duits, Tsjechisch, Hongaars en Zweeds) en werden door Van Holkema & Warendorf, Picollo, Van Goor, The House of Books, Kok en Querido uitgegeven. In 2017 tekende en illustreerde Oomen een grafische roman, 'Oomen Stroomt Over', die haar ervaringen met de overgang als thema heeft.

Jonge jaren en vroege carrière
Ze werd op 27 maart 1960 als Eclaire Francine Marie Oomen in Laren geboren en bracht delen van haar kindertijd in Eindhoven en Groningen door. Ze studeerde aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven en woonde vervolgens in Den Haag, Zevenaar en Nuth. Als grafisch ontwerper heeft ze diverse nieuwe vormen van baby- en peuterboekjes ontwikkelt. Eén van haar creaties is het zogenaamde ritsel- of knisperboekjes voor baby's. De stoffen boeken maken een krakend geluid als de bladzijden worden omgeslagen.

Kinderboeken
Oomen begon ook haar eigen kinderboeken te schrijven. Ze debuteerde met 'Saartje en Tommie op de boerderij' (Van Goor, 1990), het eerste van vele boeken met deze twee kinderen in de hoofdrol. De 'Saartje en Tommie'-reeks werd door Dagmar Stam geïllustreerd en werd een groot internationaal succes. De serie werd opgevolgd door 'Sammie Eigenwijs' (1995), met een konijntje in de hoofdrol, waarvoor Oomen zelf de tekeningen verzorgde. Haar volgende reeks was 'De Computerheks' (1996), over een moderne heks die al haar toverspreuken in haar computer invoert, met illustraties van Philip Hopman. Francine Oomen heeft verder voor uitgeverij Kok nieuwe verhalen geschreven gebaseerd op reeds bestaande kaboutertekeningen door de schilder Rien Poortvliet.

Lena Lijstje
Naarmate haar eigen kinderen ouder werden begon Oomen zich te focussen op boeken voor oudere kinderen. Het meest opmerkelijk zijn de 'Lena Lijstje' boeken over een licht neurotisch Amsterdams meisje dat nooit een beslissing kan nemen. Daarom maakt zij lijstjes om de chaos in haar hoofd te ordenen. Het eerste boek, 'Lena Lijstje', werd in 2001 door Van Holkema & Warendorf uitgegeven. Het werd gevolgd door 'Het geheim van Lena Lijstje' (Van Holkema & Warendorf, 2003). 'De reis van Lena Lijstje' (Van Holkema & Warendorf, 2007) en 'De droom van Lena Lijstje' (Querido, 2007). Ook deze boeken werden door Oomen zelf geïllustreerd.

Hoe Overleef Ik?
Oomen staat echter vooral bekend om de 'Hoe overleef ik?' franchise, die thans uit een boekenreeks, tijdschrift, handleidingen, film, musicals, televisieserie, schoolspullen, bordspel en meer bestaat. De eerste in het rijtje was 'Hoe overleef ik mijn vakantie?' (1998). De illustraties worden door Annet Schaap verzorgd. De hoofdfiguren zijn het meisje Rosa van Dijk, haar vriend Jonas de Leeuw en hun vele vrienden. De personages worden elk boek ouder en ervaren alle problemen die men tijdens de puberteit meemaakt. Het immense succes van de boeken kan toegeschreven worden aan de humoristische manier waarop Oomen herkenbare situaties zoals de eerste kus, onzekerheid, gescheiden ouders en homoseksualiteit behandelt.

Hoe overleef ik de brugklas? (Drawings by Annet Schaap)
'Hoe overleef ik de brugklas?' (Tekeningen van Annet Schaap)

Rosa's beste vriendin Esther speelde verder in haar eigen boeken 'Ezzie's Dagboek' (2004) en 'Ezzie's Wereld' (2006) mee. Na 13 boeken begon Oomen over Rosa's avonturen als jongvolwassene te schrijven in de nieuwe reeks 'Rosa & Co'. In het eerste boek, 'Hoe overleeft Rosa New York?' (Querido, 2012), volgt de lezer haar avonturen als au pair in New York. Deze nieuwe reeks heeft binnenin geen illustraties. In 2008 werd een 'Hoe Overleef Ik' tijdschrift gelanceerd. Het wordt door Weekbladpers uitgegeven in samenwerking met Querido en bestaat uit verhalen met de personages uit de boekenreeks. Het magazine publiceert ook artikelen over de puberteit en door lezers ingezonden verhalen. Maaike Hartjes heeft verder stripverhalen bijgedragen.

Oomen Stroomt Over
In 2012 voelde Oomen zich plotseling moe, depressief en vergeetachtig. Ze vreesde dat ze ofwel aan dementie, een herseninfarct of een burn-out leed, maar geen van allen was waar. Het bleek dat ze gewoon in de overgang zat en alle symptomen normaal waren. Ze besloot haar ervaringen in een zelfhulpboek te gieten dat 'Oomen Stroomt Over' (Nijgh & Van Ditmar, 2017) heette. Ze beschrijft openlijk haar initiële paniek, latere ontkenning en eventuele aanvaarding en combineert deze met feiten en statistieken over de overgangsjaren. Ze vroeg oorspronkelijk aan Barbara Stok om de illustraties te verzorgen, maar Stok wees dit af. Oomen besloot hierop zelf de tekenpen ter hand te nemen, wat resulteerde in een zeer persoonlijke en ook humoristische grafische roman.


'Oomen Stroomt Over'.

www.francineoomen.nl

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars

(Tekst door Bas Schuddeboom)