Stripgeschiedenis

Martin Ruijters

Toestanden in Suriname, by Martin Ruijters
Toestanden in Suriname

De schilder en gepensioneerd tekenleraar Martin Ruijters is de vader van undergroundstripauteur Marcel Ruijters. De oudere Ruijters maakte zijn eigen debuut als striptekenaar met autobiografische stripboeken als 'Toestanden in Suriname' (2011) en 'De Iconoclast' (2013).

Ruijters werd in 1938 in Daniken, nabij Geleen, in de provincie Limburg geboren. De plattelandsjongen greep de kans om zijn wereldbeeld te verbreden door zijn militaire dienst in Suriname te vervullen, destijds nog een Nederlandse kolonie. Daar ontwikkelde hij een grote interesse in het oerwoud en de cultuur van de Indiërs en Marrons. Terug in het burgerleven werd Ruijters aanvankelijk een huisschilder, net als zijn vader. Hij werkte vervolgens een aantal jaar in de Mosa keramiekfabriek in Maastricht alvorens hij een baan kreeg als tekenleraar op een technische school.

Hij ging na 30 jaar met pensioen, waarna hij al zijn tijd aan landschapschilderen wijdde. Vooral de Limburgse heuvels en dorpen waren vruchtbare inspiratiebronnen. Rond deze tijd was Ruijters' zoon Marcel inmiddels een gevierd stripauteur, die internationaal erkenning oogstte met zijn middeleeuws gethematiseerde grafische romans. Martin Ruijters volgde in zijn zoons voetsporen en debuteerde met een stripkroniek van zijn ervaringen in Suriname, genaamd 'Toestanden in Suriname' (2011). Het boek werd in zwart-wit gepubliceerd door de stichting TRIS Contacten. Een heruitgave in kleur staat gepland voor 2019. Hij maakte verder een stripreportage over zijn fietstochten door Limburg, genaamd 'De Iconoclast' (2013).

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars

(Tekst door Bas Schuddeboom)