Stripgeschiedenis

Willy Schermelé

Bartje en Zwartje door Willy Schermelé
Bartje en Zwartje (Stuiversblad, 17/8/1931)

Willy Schermelé (geboren: Amsterdam, 4/8/1904 - overleden: 29/3/1995) mocht op de HBS in Amsterdam vrij tekenen bij haar tekenleraar Vyth. Ze volgde kreeg daarna schilderles van Otto Hanrath. Ze is hoofdzakelijk werkzaam geweest als illustratrice en schrijfster van kinderboeken. Ze begint haar carrière echter als actrice, zij het zonder veel succes. Vanuit de coulissen van het Flora Theater in de Nieuwe Amstelstraat maakt ze haar eerste karikaturen van revuesterren als Wiesje Bouwmeester.

Met z'n Drieën door Willy Schermelé
Met z'n Drieën (Stuiversblad, 10/3/1935)

In 1929 begon ze als illustratrice voor De Telegraaf: modetekeningen voor de vrouwenpagina en later versjes en illustraties voor de kinderpagina. Ze schrijft en illustreert stereotyperende kinderboekjes als 'Het Grote Negerboek'. In 1940 verschijnt haar bekende muizenboek 'De Avonturen van Speksnoetje'. In de jaren '40 illustreert ze verder enige sprookjesboeken waarna ze haar heil gaat zoeken in Engeland. Aldaar illustreert ze 'Goldilocks and the Three Bears' en Enid Blyton's 'Good Morning Book'.

voorplaat voor Jong Nederland door Willy Schermelévoorplaat voor Jong Nederland door Willy Schermelé

Na haar terugkeer uit Engeland in 1957 biedt ze haar diensten aan bij bladen als Libelle en Margriet, maar zonder succes. Om te overleven tekent ze kerstkaarten, totdat ze voor uitgeverij Mulder & Zn te Amsterdam de bekende 'Winkie'-serie begint, waarin 8 deeltjes zijn verschenen. Haar kinderboekjes zijn overigens in vele talen vertaald. Op tekengebied was ze vooral geïnspireerd door Arthur Rackham, Edmund Dulac, Rie Cramer en Willebeeck le Maire.

ansichtkaart door Willy Schermeleansichtkaart door Willy Schermele

Willy Schermelé heeft eveneens een aantal strips op haara naam staan, die zij in de jaren '30 tekende voor de Neerlandia Press in Utrecht. Zo publiceerde zij in het Geïllustreerd Stuiversblad 'De Avonturen van Bartje en Zwartje' (1931), 'Kater Kwik' (1932), 'Jaap en zijn aap' (1932), 'De Avonturen van Kees en Kikkie' (1934) en 'Met z'n Drieën' (1936).

Bartje en Zwartje door Willy Schermelé
Bartje en Zwartje (Stuiversblad, 21/6/1931)

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars