Stripgeschiedenis

Theo Seesing

Harry Luga by Theo Seesing

Theo Seesing is een grafisch ontwerper en mediapromotor uit Rotterdam. Hij heeft aan diverse multimedia- en designprojecten meegewerkt via studio's als Limage Dangereuse (1986-1998) en het Instituut voor Beeld en Vorm (sinds 1998). Hij is ook een van de drijvende krachten achter het Rotterdam Image Festival en zijn Image Labs. In 1988 maakte hij zijn eerste en enige strip, 'Complot in Rotterdam, een platenfeuilleton' (1988), een detectivestrip die in Het Vrije Volk voorgepubliceerd werd. 

Jonge jaren en vroege carrière
Seesing werd in 1959 in Rotterdam geboren. Hij volgde les aan de Rotterdamse Academie voor Beeldende Kunsten, thans de Willem de Kooning Academie. Met Arie van Baarle richtte hij zijn eerste studio op, Limage Dangereuse (1986-1998). De studio voorzag grafisch ontwerp, illustratie, web design en interieur/expositie-ontwerp, terwijl Seesing via deze studio ook zijn eerste en enige strip maakte.

Complot in Rotterdam
De crime noir 'Complot in Rotterdam, een platenfeuilleton' (1988) verscheen van 2 april tot 5 november 1988 op zaterdagen in de socialistische krant Het Vrije Volk. Het hoofdpersonage was de detective Harry Luga, die in het Rotterdam van eind jaren 1950 op zoek ging naar de crimineel Boris Kloris. Het werk had geen regulier krantenstripformaat, maar werd in plaats daarvan wekelijks per twee pagina's op albumformaat gepresenteerd. Deze bestonden voornamelijk uit plaatjes met onderschriften, al werd sporadisch ook gebruik gemaakt van tekstballonnen. De achtergronden zijn bekende locaties in Rotterdam en lijken overgetekend van foto's. Terwijl de protagonisten in een fotorealistische stijl getekend zijn wordt de slechterik karikaturaal getekend. Dit omdat hij een knipoog is naar Boris Kloris, de nemesis uit de beroemde stripreeks 'Agent 327' van Martin Lodewijk. Seesing lijkt deze figuur louter te hebben overgetekend, waarschijnlijk als een inside joke. De strip was mogelijk een poging om Rotterdams toeristische trekpleisters te promoten, dus lijkt het ook niet onwaarschijnlijk dat de tekenaar ook de bekendste stripauteur van de stad wilde eren.

Harry Luga by Theo Seesing

Overige kunstprojecten en -activiteiten.
Seesing was verder van 1998 tot 2006 hoofd van de Willem de Kooning Kunstacademie in Rotterdam. Tijdens diezelfde periode lanceerde hij zijn Instituut voor Beeld en Vorm, een agentschap dat ontwerpen en illustraties voor zowel de zakelijke klanten als kunstenaars produceert. Hij opereert als een tussenpersoon tussen de kunstwereld en de overheid- en zakenwereld voor zowel commerciële als niet-commerciële projecten. Afgezien van illustraties en concepten maakt het agentschap ook installaties en ontwerpen voor tentoonstellingen. Seesing en zijn collega's Johan Weggis en Ali Ben Zine brengen verder het vierjaarlijkse online magazine Machazine uit, met columns en artikelen over beeldende vorming en typografie. 

Rotterdam Image Festival
Sinds 2007 is Seesing creatief directeur van het Rotterdam Image Festival, een jaarlijks tiendaags gebeuren dat op alle aspecten van beeldvorming en de beeldende industrie focust. Aansluitend op het festival zelf promoot Image Festival zichzelf ook als een continu platform voor ontwerpers, studenten en ontwerpagentschappen. Het hele jaar door worden verschillende Festival Labs vanuit Café de Unie georganiseerd. Seesings "Image Labs" hebben ook mensen vanuit de stripindustrie in de kijker gezet, zoals Erik Kriek, Robert van Raffe, Tonio van Vugt, Remco Polman en letteraar Frits Jonker. Seesing organiseert ook Image Labs op het Cross Comix festival, het Rotterdamse mediafestival dat door Hanco Kolk, Robert van der Kroft en Erik de Graaf wordt georganiseerd.

www.instituutvoorbeeldenvorm.nl

Engelse biografie in de Comiclopedia
Register van tekenaars

(Tekst door Bas Schuddeboom)