Stripgeschiedenis

Mark Smeets

A4 Comix, door Mark Smeets

Mark Smeets (Hulst, 25 juli 1942 - Baarlo, 8 september 1999) was een vreemde eend in de bijt van de Nederlandse Stripwereld. Zijn strips waren geen afgeronde verhalen met duidelijke hoofdpersonen, maar leken meer op gedichten - vol plotse wendingen, absurde beelden, afbrekingen en nieuwe verhalen. Daarmee heeft hij een uniek en intrigerend oeuvre geschapen.

door Mark Smeets

Hij begon zijn stripcarrière met bijdragen aan undergroundpublicaties als Tante Leny Presenteert en Modern Papier. Zijn werk verscheen ook in de verzameling 'Cocktail Comix'. Het blad Tante Leny wijdde haar vijftiende aflevering geheel aan het werk van Mark - dit nummer werd in het Frans vertaald onder de titel 'A4 Comix', waarmee Smeets een zekere faam in het Franse taalgebied verwierf.

door Mark Smeets

In de jaren negentig startte Mark met zijn broer Luuk het smallpress magazine Venlo International. Hierin werd de stad Venlo zo raak geportretteerd, dat het Limburgs Museum in 2011/12 een expositie wijdde aan de tekeningen die Mark Smeets van deze vestingstad heeft gemaakt. In 1996 vond in Lambiek een tentoonstelling plaats van zijn werk.

Ook werkte Mark Smeets mee aan Gezellig & Leuk, het blad van Windig & De Jong. Mark Smeets tekende ook jarenlang voor NRC Handelsblad, waar zijn werk verscheen in de zaterdageditie en in de bijlages voor wetenschap, onderwijs en boeken.

door Mark Smeets

De beroemde Amerikaanse striptekenaar Chris Ware, zelf ook bekend om zijn experimentele teken- en vertelstijl, zei over Mark Smeets:

"Mark Smeets gebruikt strips om de "onzichtbare" lagen van menselijke activiteit zichtbaar te maken. Ik denk dat de humor in zijn strips voortkomt uit de potentieel wilde juxtaposities die kunnen resulteren uit zo'n kosmologische "stripblik". Hoe dan ook, ik vind zijn werk bijzonder fascinerend."

In 2016 publiceerde Scratch Books een overzichtsuitgave van zijn werk, getiteld 'De triomf van het tekenen', en samengesteld door Fake Booij, Piet Schreuders, Luuk Smeets en René Windig.

door Mark Smeets

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars