Stripgeschiedenis

Theo Steeman

Joachim en Iris, by Theo Steeman
'Joachim en Iris'.

Theo Steeman is de zoon van de Nederlandse striptekenaar Jan Steeman, die o.a. bekend is van de populaire meisjesstrip 'Noortje' in Tina. Hij volgde in zijn vaders voetsporen en werkte tijdens de jaren 1980 aan diverse strips tot hij een decennium later drastisch van carrière veranderde. Zijn bekendste werk is 'Joachim en Iris' (1981) in Taptoe, 'Witte's Dagboek' (1986) met Fred Julsing voor Donald Duck en een krantenstripversie van Janwillem van de Weterings detectiveromans over 'Grijpstra en De Gier' (1984-1985).

Jonge jaren en vroege carrière
Steeman werd op 4 augustus 1958 geboren en was een leerling van striptekenaar Fred Julsing, die al zijn toekomstige werk zou blijven beïnvloeden. Tijdens de vroege jaren '80 stond hij in het Malmberg-schoolblad Taptoe met 'Het Wonderlijke Beestenboek' (1980-1981) en de fantasyreeks 'Joachim en Iris' (1981-1982). Hij publiceerde vervolgens het 16 pagina's tellende realistische fantasy-verhaal 'Dat volkje dat kon vliegen' (1984) in Kuifje, wat ook in Tintin verscheen als 'Le Petit Peuple Qui Vole'. Een onafgewerkt project uit deze vroege periode was een reeks stripvariaties gebaseerd op de Nederlandse legende 'De St. Elizabethvloed' (1983). In het oorspronkelijke volksverhaal drijft na een overstroming een kat met een baby in een wieg weg. Het gejank van de kat wordt door een boer gehoord die de twee vervolgens aan wal helpt. Schrijfster Patty Klein bedacht een aantal afwijkende en vrij cynische eindes, die door Theo Steeman in strips van elk drie plaatjes werden omgezet. Het duo vond echter geen enkele geïnteresseerde krant en zodoende werd het idee afgevoerd. De zes afgewerkte strips verschenen wel in een speciale uitgave van het stripinformatieblad Stripschrift rond onafgewerkte werken (nummer #211, 1986).


'Dat volkje dat kon vliegen' (Kuifje #37, 1984).

Grijpstra en de Gier
Steeman werkte ook samen met de Nederlandse misdaadschrijver Janwillem van de Wetering aan twee stripbewerkingen van zijn detectiveromanreeks 'Grijpstra en De Gier'. Van de Wetering was persoonlijk betrokken bij de plots van zowel 'De Mosseleters' als 'De Kat van Brigadier De Gier' die tussen 1 mei 1984 en 22 april 1985 in de Leeuwarder Courant werden gepubliceerd en in 1985 door Musting/Loeb in albumvorm werden uitgegeven. Het tweede verhaal verscheen ook in de krant De Telegraaf. Terwijl Steeman een volledig realistische tekenstijl hanteerde voor het eerste 'Grijpstra en De Gier'-verhaal keerde hij terug naar een half-realistische stijl voor het tweede verhaal. 'Grijpstra en De Gier' werd in 1979 en 1987 ook verfilmd met Rijk De Gooijer als Grijpstra en Rutger Hauer/Peter Faber als De Gier. De boekenreeks werd ook voor televisie bewerkt met Jack Wouterse en Roef Ragas/Waldemar Torenstra in de hoofdrollen (2004-2007).


'Grijpstra en De Gier' (1984).

Donald Duck
In 1986 werkte Theo Steeman met Fred Julsing aan de herneming van de sciencefiction avonturenreeks 'Witte's Dagboek' in het weekblad Donald Duck. Julsing had het eerste verhaal in 1979 voor Taptoe gemaakt. Steeman inkte het tweede verhaal 'De Tijdruimer' (1986) en de eerste pagina's van de derde en laatste aflevering 'De Zijnfontein' (1989). Theo Steeman illustreerde ook tekstverhalen voor Donald Duck, zoals 'De Paarden van de Stonedustwoestijn' door Bies van Ede (vakantieboek 1986), 'De Draak en Zijn Pleegmoeder' door Paul van Loon (nummer 9, 1987) en 'De Ezel' door Anton Kuyten (nummer 42, 1987). Met Peter van Trigt maakte hij in opdracht van FOSAG, een sectorvereniging voor schilders, ook het boekje 'De Avonturen van Drup & Drop' (1988).

Huidige carrière
Theo Steeman bleef als ontwerper werken tot hij tijdens de jaren 1990 zijn artistieke activiteiten liet vallen. Hij werkt tegenwoordig als begrafenisondernemer en baat samen met zijn vrouw Henny Stoop de Capella Uitvaartverzorging in Heiloo uit. Steemans werk voor Taptoe werd in 2014 in albumvorm verzameld door André Wijntjes' uitgeverij Kippenvel. Zijn broers Lucas en Sander zijn ook actief als illustrator en ontwerper, terwijl zijn andere broer Peter een journalist is.


Twee strips uit de serie over de St. Elizabethvloed (onvoltooid project met Patty Klein).

Engelse biografie in de Comiclopedia
Register van tekenaars

(Tekst door Bas Schuddeboom)