Stripgeschiedenis

Barbara Stok

Barbaraal door Barbara Stok

Barbara Stok (geboren in Groningen, 24 febrauri 1970) begon haar carrière als journalist/fotograaf bij een regionaal krantenconcern. Onder invloed van Amerikaanse "independent" strips, zoals Joe Matt's 'Peepshow', begon ze stripverhalen te maken. Al sinds haar studententijd maakte ze maandelijkse tekeningen voor het Groninger popcentrum Vera. Barbara tekende openhartige autobiografische strips voor haar 'Barbaraal' comics, die ze vanaf 1996 in eigen beheer uitgaf.

Barbaraal door Barbara StokBarbaraal door Barbara Stok

Toen de eerste echte collectie in boekvorm, 'Barbaraal tot op het Bot', in 1998 werd uitgegeven door Nijgh & Van Ditmar, stond ze in alle media en werd ze door het Stripschap genomineerd voor Beste Nederlandse Stripboek van 1999. Sindsdien zijn er meerdere collecties verschenen, zoals 'Je Geld of je Leven' (2003), 'Nu we hier toch zijn' (2005), 'Op Tour door Spanje' (2007) en 'Dan maak je maar zin' (2009). In haar vroege werk zijn veel gebruikte thema's seks, uitgaan, harde muziek en dronkenschap, maar later komen ook zaken als burnout, kapitalisme, en angst voor de dood aan bod. In 2012 maakte ze een stripverhaal over het leven van Vincent van Gogh in Zuid-Frankrijk, genaamd 'Vincent'. 

Barbaraal door Barbara Stok

Inmiddels is Barbara Stok professioneel stripmaker. Ze heeft opdrachten gedaan voor onder andere de VPRO, HP De Tijd, Rabobank en Algemeen Dagblad. Ook had ze een maandelijkse strip in het meidenblad One. Verder maakt ze een wekelijkse strip voor NRC. Naast stripmaker is ze drummer in de band De Straaljagers. Samen met Gerrie Hondius en Maaike Hartjes wordt zij gerekend tot De Grote Drie van de zogenaamde "vrouwenstrips". In 2009 won ze de Stripschapsprijs.

Barbaraal door Barbara Stok

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars