Stripgeschiedenis

Dick Vlottes

Senmoet de Egyptenaar, door Dick Vlottes
Senmoet de Egyptenaar

Dick Vlottes (geb. 19 december 1932) begon zijn striploopbaan in het begin van de vijftiger jaren bij handelsdrukkerij ATH, waar de beruchte beeldromans gedrukt werden. Hier stortte hij zich op het vervaardigen van de Nederlandse 'Tarzan'-comics, en ook maakte hij de serie 'De Groene Straal' voor Ben Abas.

Tarzan #31Tarzan #45Tarzan #30, door Dick Vlottes

Tevens werkte hij als freelancer bij de Toonder Studio's, waar hij meewerkte aan 'Tom Poes' en 'Kappie', en aan twee verhalen van de science-fiction strip 'Martin Evans', die hij overnam van Thé Tjong-Khing. Ook maakte hij tussen 1959 en 1961 zijn eigen krantenstrip voor Het Vrije Volk, 'Minter en Hinter'. Vlottes schreef hiervoor de teksten zelf, op vier verhalen na, die van de hand waren van niemand minder dan Paul Biegel.

Minter en Hinter door Dick Vlottes
Hinter en Minter en de Circoprops (maart 1961)

Toen Ton de Zwaan de Toonder Studio's verliet om zijn eigen Swan Features Syndicate op te richten, was Vlottes een van de tekenaars die met hem meeging. Via dit syndicaat maakte hij strips voor het Shell-tijdschrift Olidin, waarin onder andere 'Wetenswaardigheden over de Ruimtevaart' en zijn populaire strip 'Senmoet de Egyptenaar' verschenen (die overigens ook in kranten gedrukt werd).

Senmoet, de Piraten van de Nijl, door Dick Vlottes
Senmoet en de Piraten van de Nijl

In de laatste jaren van dit blad (1962-63) tekende hij 'Botje Boons Avonturen' op tekst van Harry van den Eerenbeemt. Hierna stopte hij enige tijd met striptekenen. Vlottes werkte in deze periode als letteraar voor Pep. Daarnaast maakte hij covers voor dit blad, evenals voor De Flintstones, dat ook werd uitgegeven bij De Geïllustreerde Pers. Hij maakte puzzelpagina's voor Fabeltjeskrant, en deed lay-outs en montages voor Televizier en TV2000. Vervolgens deed hij inkleuringen voor Sjors, totdat hij voor Tina het striptekenen weer oppikte.

Dummetje, door Dick Vlottes
Botje Boons Avonturen (1962)

In de jaren zeventig maakte Vlottes 'Ineke van Rijswijk' en 'Leonie, het Horoscoopmeisje' voor het meidenblad Tina. Ook was hij vanaf 1975 te vinden in de Televizier Gids met de strip 'De Krakers'. Voor Donald Duck inkt hij in de jaren '80 een aantal 'Hiawatha' verhalen van Frits Godhelp.

Ineke van Rijswijk, door Dick Vlottes, 1975
Ineke van Rijswijk (1975)

In de jaren '80 legde hij zich voornamelijk toe op reclamewerk, waaronder sportinstructiestrips. Ook tekende hij voor De Telegraaf. In 1987 bedacht hij voor deze krant 'De Krek', een dagelijkse actuele sportstrip.

De Krakers, door Dick Vlottes, 1975
De Krakers (1975)

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars

Senmoet