Stripgeschiedenis

Marloes de Vries

Marloes de Vries is een freelance illustrator en striptekenaar uit Capelle aan den IJssel. Ze post regelmatig autobiografische strips op haar populaire social media-accounts en maakt illustraties en cartoons voor boeken en tijdschriften als Flow en Flair. Sinds eind 2018 maakt ze de wekelijkse gagstrip 'Lotta' voor meidenblad Tina.

Jonge jaren en vroege carrière
Marloes de Vries werd op 7 november 1984 in Emmen geboren, en ontwikkelde tijdens haar jeugd een belangstelling voor diverse artistieke disciplines. Vanaf haar vijfde ging ze schilderen, op haar negende kreeg ze interesse in strips en op haar veertiende wilde ze web designer worden. Op 18-jarige leeftijd werd ze toegelaten tot de ArtEZ School of Arts in Enschede, waar ze van 2003 tot 2007 visuele communicatie studeerde. Haar ambitie om op illustratie over te stappen werd door bureaucratische rompslomp en enkele overmatig kritische leraren in de kiem gesmoord. Ze begon haar professionele carrière dan ook als grafisch ontwerper voor bureaus in de provincies Overijssel en Groningen, voordat ze in 2009 aan de slag ging als freelance ontwerper, art director en huwelijks- en portretfotograaf.

Fulltime illustrator
Het jaar erop keerde ze terug naar illustraties door haar deelname aan de Boekie Boekie Start Award, een internationale wedstrijd voor beginnende illustratoren. De positieve feedback gaf haar genoeg zelfvertrouwen om deze richting verder in te slaan. Marloes ontwikkelde haar gaven als verteller tijdens een zomercursus aan de Anglia Ruskin University in Cambridge, Groot-Brittannië. Ze postte haar werk regelmatig op social mediaplatformen, zoals Twitter en Instagram, wat in 2012 tot haar eerste illustratieopdracht leidde. Sindsdien heeft ze diverse boeken geïllustreerd voor uitgevers als Leopold, Noordhoff en Zwijssen, evenals June Books in de VS. Dit waren vooral zelfhulp- of vraag- en antwoordboeken voor tieners of ouders, over onderwerpen als ADHD, superkrachten, seksualiteit en opgroeien.

2013 was een keerpunt in haar carrière. Ze verhuisde naar Rotterdam en besloot zich volledig op een carrière als illustrator te focussen. Haar doorlopende opdrachten bevatten illustraties (vooral handmatig letteren) voor Flow magazine en anoniem werk als tekenaar voor de kinderboekenreeks 'Borre' van illustrator Stefan Tijs (2014-2016). Tot haar andere cliënten behoren Ravensburger en TEDx.

Journal Doodles
Marloes poste verder wat zij op haar sociale media-accounts "journal doogles" noemt. Deze grappige en soms ontroerende strips bieden een openhartige en herkenbare blik in het leven van een jonge, professionele vrouw. Al in 2013 publiceerde ze in eigen beheer een boekcollectie onder de titel 'Journal Doodles - the works'. Haar dagelijkse strips gingen in 2017 viraal nadat er op de website Bored Panda een artikel over haar verscheen, wat weer resulteerde in publicaties op A+ (Ashton Kutcher's online magazine), 9GAG en Forbidden Planet. Een grote selectie van haar dagboekstrips verscheen onder de titel 'Volwassen worden is optioneel' (2019) bij de Utrechtse uitgever Blossom Books. Verschillende van haar strips zijn beschikbaar op wenskaartjes via Ohh Deer.


Fragment uit de eerste Lotta strip (Tina #1, 2019)

De Week van Marloes & Lotta
Sinds 2016 maakt Marloes een maandelijkse cartoon voor het vakbondsblad NT Magazine, en schrijft ze artikelen over zelfontwikkeling voor Charlie Magazine en Flow. In dezelfde opzet als haar dagboekstripjes maakt ze sinds november 2018 een maandelijkse cartoon voor het vrouwenblad Flair onder de titel 'De week van Marloes'. Datzelfde jaar werd ze ook gevraagd om een nieuwe wekelijkse strip voor het meidenblad Tina te ontwikkelen. Als vurig lezer van Tina was dit een droom die in vervulling ging. Haar strip 'Lotta' debuteerde in het eerste nummer van 2019. Het hoofdpersonage is een meisje dat dingen op haar eigen manier doet en geen typisch "meisjes-meisje" is. Marloes gebruikt haar eigen jeugdervaringen als voornaamste ideeënbron en hoopt dat ze jonge meisjes kan inspireren om ook van de norm af te wijken.

Ze heeft een groot aantal volgers op Instagram (105K in eind 2018) en dit platform is haar voornaamste bron geworden om nieuwe klanten aan te trekken. Ze gebruikt het medium ook om tips en advies aan jonge en aspirerende illustratoren te geven, gezien ze vanaf 2015 ook als leraar heeft gewerkt aan de ArtEZ School of Arts in Enschede.

marloesdevries.com

Register van auteurs

Engelse biografie in de Comiclopedia

(Tekst door Bas Schuddeboom)