Stripgeschiedenis

Kiki Weerts

Kiki Weerts is één van de weinige Nederlandse artiesten die rock 'n' roll volledig belichaamt. Ze werd berucht met haar optredens als muzikant in Amsterdamse punkbands en als tekenares met een sterke persoonlijke stijl.

Vroege muzikale carrière
Kiki Weerts (1983) kwam voor het eerst onder de aandacht als lid van de punkband Malle Pietje en de Bimbo's. De groep speelde in alternatieve clubs in Amsterdam en kreeg in 2007 nationale bekendheid door hun opvallende optreden in de talkshow 'De Wereld Draait Door'. Ze is tegenwoordig de liedjesschrijver, zangeres en gitariste van De Giletjes, een trio vrouwelijke "Lady Punks from Hell". Hun muziek vermengt de punk rock stijl van de jaren 1970 met heavy metal en flarden oerhollands levenslied. Ze treden regelmatig op in de Nederlandse garage- en undergroundscene, maar hebben ook in het buitenland gespeeld. De band is geprezen om hun authenticiteit en intelligente liedteksten over onderwerpen als ganzenhaat, de voor- en nadelen van de Tarzandildo en het belang van giletjes.

Visueel kunstenaar
Behalve als muzikant, is Kiki ook actief als visueel kunstenaar. Ze is niet alleen verantwoordelijk voor de visuele stijl van De Giletjes, maar ze ontwerpt ook posters en albumcovers voor andere acts, evenals rockpodia als Pacific Park, Het Patronaat, The Sugar Factory, Meubelstukken en Tivoli. Haar schilderijen puilen uit met op sciencefiction en jaren '80 popcultuur gebaseerde beelden. Terugkerende elementen zijn Amsterdamse punkbands, gemuteerde reuzekonijnen, My Little Pony in SM outfit, tijgerprints, geile meiden met geweren, horrorclowns en bodybuilders. Haar gehandverfde leren en denim jassen worden gedragen door enkele van de prominentste stijliconen van de Amsterdamse modewereld.

Kiki post regelmatig autobiografische cartoons of strips op Instagram, die zijn gebaseerd op haar uitstappen met De Giletjes. Zo hield ze in januari 2018 een kunstzinnig dagboek bij van de Braziliaanse tournee van de groep. Het werd in boekvorm gepubliceerd onder de titel 'De Giletjes in Brazil' (2019) en werd op 4 januari 2019 in de Amsterdamse stripwinkel Lambiek gepresenteerd.

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars

(Tekst door Bas Schuddeboom)