Stripgeschiedenis

Windig & De Jong

Den Verhalentrommel van Oom Wim, door Windig en De Jong

De basis van Gezellig en Leuk werd gelegd op de middelbare school, het Amsterdamse Barlaeus-gymnasium. Met nog drie andere leerlingen ("De Vijf Slijmerds") hielden René Windig (1951, zoon van de Amsterdamse fotograaf Ad Windig) en Eddie de Jong (1950) zich onder schooltijd vooral bezig met het vervaardigen van stripverhalen: ieder tekende om de beurt een plaatje en gaf telkens zo zijn eigen draai aan het verhaal.

De Vijf Slijmerds in Aloha 1972, door Windig en De JongZo ontstonden persiflages op onder andere Oom Wim en Donald Duck. Na de middelbare schooltijd verschenen van het vijftal incidenteel illustraties in Aloha, waar zij de lezer "enkele teeken-trucs" uitlegden.

Hiernaast:
'De Vijf Slijmerds' Vroolijke Teekentrucs' in Aloha, 1972

De Vijf Slijmerds brachten in 1973 het eerste nummer uit van het tijdschrift Gezellig en Leuk. Hierin verscheen Windig en De Jongs parodie op 'Oom Wim', de belerende oom uit het weekblad Robbedoes. Later verscheen hun versie van Oom Wim in tijdschriften als Caramba en Gummi.

Na het uiteenvallen van het vijftal begonnen René Windig en Eddie de Jong in 1974 een korstondige carrière bij Donald Duck, waar zij na zeven korte verhalen werden ontslagen om onduidelijke redenen.

Donald Duck, door Windig en De Jong

Na zich een jaar lang te hebben bezig gehouden met het maken van tekenfilms, wat door geldgebrek moest worden gestaakt, pakten zij in 1977 de draad van het striptekenen weer op, hetgeen resulteerde in Gezellig & Leuk deel 2 t/m 5. In deze tijdschriften reageerden ze zich af op hun Duck periode, door Donald in penibele situaties te laten verzeilen die absoluut niet geschikt waren voor de tere kinderzieltjes. Ook bedachten ze de twee clowns 'Zappo & Pipetti' voor het blad Caramba. Daarnaast werd een sublieme persiflage op Dick Bos(ch) gemaakt, die in 1980 zijn opwachting maakt in het blad Supergum. Al deze verhalen werden in 1980 en 1983 gebundeld in het onvolprezen 'Ouwe Troep' en het briljante 'Fnirwak, Boek vol Vertwijfeling en Hoop', uitgegeven door uitgeverij Espee van Ger van Wulften. Andere personages die Windig en De Jong in Gezellig & Leuk opvoeren zijn 'Pietje Pelikaan' en boer 'Theun'.

Het Spook van de Kerkstraat, door Windig en De JongStrip3daagse poster, door Windig en De Jong

Bij de samenwerking in die tijd met Ger van Wulften botsten de geesten nogal eens, maar op creatief gebied gaf van Wulften hen altijd het volste vertrouwen. Ze werden dan ook als hoofdredacteuren aangesteld voor het blad De Balloen, voorheen de Vrije Balloen. Hier werkten ze samen met onder andere Eric Schreurs, Hein de Kort, Paul Bodoni, Gerrit de Jager, Wim Stevenhagen en Marc Smeets.

Donald Duck, door Windig & De Jong

Op creatief gebied was de Balloen het beste wat in de jaren 80 verscheen, maar door het duffe karakter van voorloper de Vrije Balloen en de Walgfun lay-out van Van Wulften was het blad een kort leven beschoren. Bovendien ontstond er steeds meer wrijving tussen de tekenaars en Van Wulften. De Balloen werd een soort podium waar de tekenaars hun frustaties jegens hun uitgever konden uiten. Al snel viel het collectief uiteen en op een mooie dag konden Windig & de Jong een studio betrekken in de Warmoesstraat, boven de Condomerie.

Heinz in Lambiek, door Windig en De Jong

Samen met onder andere Aart Clerkx, Mark Smeets, Paul Bodoni en J.C. Silvy ontstond het tweede leven van het blad 'Gezellig & Leuk', uitgegeven door de Stichting Gezellig & Leuk. Een van de eerste projecten was de uitgave van 'Rocking Belly', een bestaande punker, tevens leadzanger van de Rockin' Belly Bende, waar Windig ook deel van uit maakte. De gags en stroken van Rockin' Belly verschenen voor een groot gedeelte in Het Parool. De verhalen spelen zich onder andere af in een kraakpand waar ook een kat woont, genaamd Heinz, die na niet al te lange tijd zal uitgroeien tot de meest populaire kat van Nederland en België.

Heinz en de Marsmannetjes, door Windig en De Jong

Nadat Heinz eerst onregelmatig verschijnt op de Goochem pagina van Het Parool, verovert hij al snel een vaste plaats op de strippagina en zal daar tot eind mei 2000 verschijnen, ook in tientallen andere kranten in binnen- en buitenland, evenals in kleur het Sjors & Sjimmie Stripblad. Het was niet ongebruikelijk dat de andere personages van Windig en De Jong een gastoptreden hadden in de strip.

In 1987 en 1988 maakte het duo eveneens de actualiteitenstrip over 'Ome Cor', een visboer die ook Heinz onder zijn klantenkring mag rekenen. Ze verzorgden eveneens de illustraties bij de brievenrubriek van Sjors & Sjimmie Stripblad, illustreerden ze boeken en een boekje voor KPN dat deel uitmaakt van het omnummeren van telefoonnummers naar 10 cijfers.

Heinz door Windig en De Jong

Toen geschiedde in 1999 de O.H.S.-affaire, waarbij de twee kunstenaars Oude Heinz Stroken instuurden. Toen dit na drie maanden enkele lezers dermate begon dwars te zitten dat zij brieven stuurden, werd dit onze helden door de verschillende krantenredacties niet in dank afgenomen. Veel, vooral Brabantse kranten, stopten met de Heinz-publicatie. De redactie van deze Nederlandse Stripgeschiedenis hoopt van harte dat hen dat veel abonnees heeft gekost.

Een vroege Heinz, door Windig en De Jong

Omdat hiermee de lol er voor de tekenaars een beetje af was, kapten zij maar helemaal met Heinz, tot groot verdriet van velen. Heinz leefde niet alleen voort in de harten van zijn vele fans en 23 albums, want even leek het erop dat van 'Heinz' een heuse speelfilm gemaakt zou worden. Helaas, na jaren van voorbereidingen ging 'Heinz the Movie' uiteindelijk niet door.

Painting by René Windig
Vrij werk van René Windig

Op 31 maart 2004 keerde Heinz echter weer terug in het Parool. Naast een stripversie van de filmavonturen van Heinz, bevat deze nieuwe serie (in kleur) ook een groot aantal nieuwe spin-offs, zoals 'Eend', 'Kabouter', 'Sliske' en 'Hund', die in 2006 worden gebundeld in het boek 'Beffen IJf'. In 2009 verscheen het eerste deel van een serie van vijf kloeke boeken die de verzamelde Heinz gaan vormen onder de titel 'Heinz van H tot Z'. 'Heinz de Graphic Novel' verscheen in 2011. Deze heuze graphic novel is deels gebaseerd op het script van de nooit verschenen animatiefilm.

Proost Heinz!, door Windig en De Jong

Engelse biografie van Windig & De Jong

Register van tekenaars