Stripgeschiedenis

Alex de Wolf

Alex de Wolf is een Amsterdamse schilder en kinderboekenillustrator. Hij heeft met verschillende gerenommeerde schrijvers gewerkt, zoals Carry Slee, Paul van Loon, Jacques Vriens en Arend van Dam. Hij was ook de auteur van de strip 'Mops and family' (1995-2007) voor het Amerikaanse blad Ladybug.

Jonge jaren en vroege carrière
De Wolf werd op 8 september 1958 geboren en groeide op in Amstelveen. Hij erfde zijn artistieke interesse van zijn vader, een architect en kunstliefhebber. Hij werd een verwoed stripverzamelaar en interviewde zelfs Hergé in Brussel voor een schoolproject. De jongeman was een vaste klant in de Amsterdamse stripwinkel Lambiek van Kees Kousemaker en maakte zelfs twee coverillustraties voor het Lambiek Bulletin (nr. 8 uit 1977 en nr. 6 uit 1978). Rond dezelfde tijd maakte De Wolf ook zijn eigen stripfanzine, Rhythm Pictures, waarvoor hij ook Jan van Haasteren interviewde.


Als jongeman maakte Alex de Wolf deze twee illustraties voor het Lambiek Bulletin.

De Wolf studeerde aan de Vrije Academie in Den Haag en daarna aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Carl Hollander, Thé Tjong-Khing en Waldemar Post waren zijn leraren.

Illustraties voor kinderboeken
Hij studeerde in 1982 af en werkte aanvankelijk via een studio met collega-illustratoren. Hij heeft voor vele kinderen- en prentenboekuitgevers gewerkt, zoals Altiora, Christofoor, Van Holkema & Warendorf, Ploegsma en Zwijsen. Hij illustreerde Jaap ter Haars kinderboekreeksen 'Eelke' (1988) en 'Lotje' (2009) en werkte met schrijver Arend van Dam aan het educatieve kinderboek 'In een land hier ver vandaan...' (2008) en de 'Lang geleden' (2007) reeks. Hij illustreerde verder werken van Carry Slee ('Het Drakepad' in 1990, 'Ridder Schijtebroek' in 1994), Simone van der Vlugt' ('Potverdrie, Sophie' in 1999 en 'Bastiaan komt eraan' in 2001), Jacques Vriens ('Ik wil als vriend', in 2001, 'Allebei even lief' in 2010), Ditte Merle ('Het boerenbeestenboek' in 1999 en 'Wild Verliefd' in 2009) en Paul van Loon ('Help, een gobbelgobbelmonster', 2005). Nadat hij de boekenbeurs in het Italiaanse Bologna had bezocht kon hij diverse buitenlandse uitgevers tot zijn cliënteel rekenen, waaronder Nord Sud Verlag, Loewes Verlag en Editions Pastel. Buitenlandse schrijvers voor wie hij illustraties leverde zijn Felicity Everett ('The Clumsy Crocodile', 1994), Colette Helling ('Armelle, la toute belle', 1994) en Dick King Smith ('A mouse called Wolf', 1997). Boeken met zijn illustraties werden ook vertaald in het Koreaans, Duits, Chinees en Japans.


Coverillustratie voor het educatieve boek 'In een land hier ver vandaan...' van Arend van Dam (Van Holkema & Warendorf, 2008)

Mops and family
Hij is getrouwd met Martine Schaap, die als uitgever voor Gottmer, Unieboek en Ploegsma heeft gewerkt. Het paar maakte een maandelijkse strip genaamd 'Mops and Family', over een broertje, een zusje en hun schaapherdershond, die grotendeels door hun eigen gezinsleven was geïnspireerd. De strip verscheen in het Amerikaanse kinderblad Ladybug (Cricket Media) van december 1995 tot december 2007, en daarna in de vier boekjes 'Mop to the Rescue', 'Mop and the Birthday Picnic', 'Mop's Mountain Adventure' en 'Mop's Backyard Concert'.

Schilderwerk
Alex de Wolf is ook actief als een landschapsschilder, niet enkel van natuur- maar ook van stadstaferelen. Eén van zijn werken over de Amsterdamse haven werd door het Amsterdamse Stadsarchief aangekocht. Hij is ook geïnspireerd door de 19de eeuwse houtsnijkunst over de Japanse Tokaido-route door de Japanse kunstenaar Hiroshige, die hij vanuit een hedendaags oogpunt heeft herschapen. Vandaar is zijn werk niet alleen in de omgeving van Amsterdam tentoongesteld, maar ook in Japan.

alexdewolf.nl

Engelse biografie in de Comiclopedia
Register van tekenaars

(Tekst door Bas Schuddeboom)