Stripgeschiedenis

Bert Wunderink


'Bram en Sijm en de Bende van Zwarte Dolf' (7 februari 1953)

Bert Wunderink was een Nederlands journalist, schilder, etser en stripauteur. Terwijl hij de kost verdiende met het recenseren van culturele evenementen voor Brabants Dagblad, besteedde hij al zijn vrije tijd aan tekenen en schilderen. Hij was ook de auteur van de obscure tekststrip 'Bram en Sijm en de Bende van Zwarte Dolf' (1953).

Jonge jaren
Albertus Johannes Hendricus Wunderink werd op 12 september 1923 in Amersfoort geboren. In zijn jonge jaren was hij een fervent handbalspeler. Als prominent lid van het Amersfoortse team, merkte de lokale krant zijn talenten op. Schilderen en tekenen waren zijn andere hobby's, maar hij wist hier later niet de kost mee te verdienen. In 1951 belandde Wunderink opnieuw in de kijker toen hij een toneelvertoning van G.B. Shaw's 'You Never Can Tell' regisseerde voor het Johan van Oldenbarnevelt Gynasium. In 1953 bekeerde hij zich tot het katholicisme om met zijn vriendin te trouwen, die uit een katholiek gezin afkomstig was. Om zijn jonge gezin te steunen werd Wunderink journalist, een beroep dat hij achtereenvolgens in Amersfoort, Tilburg en Eindhoven uitoefende. Hij werkte vooral voor de cultuur-redactie van het Brabants Dagblad, waar hij toneelstukken en exposities recenseerde.


'Bram en Sijm en de Bende van Zwarte Dolf' (11 februari 1953).

Bram en Sijm
Wunderink bleef tekenen en maakte voor de krant een strip over twee journalisten die geconfronteerd worden met de criminele bende van Zwarte Dolf. 'Bram en Sijm en de Bende van Zwarte Dolf' (1953) was een typisch traditionele Nederlandse tekststrip, waarbij elke aflevering uit twee of drie illustraties met uitvoerige ondertitels bestaat. Grafisch doet de strip aan andere krantentekenaars uit deze periode denken, zoals Carol Voges, Loek van Delden en Siem Praamsma. De strip verscheen in verschillende andere plaatselijke kranten, waaronder Het Binnenhof in Den Haag.

Schilder en etser
Bert Wunderinks persoonlijke tekeningen en schilderijen werden regelmatig in kleinere plaatselijke gelegenheden geëxposeerd. In zijn latere leven maakte hij humoristische etsen, die eind jaren 1980 in een Amsterdamse galerie tentoongesteld werden. Zijn vrouw Noortje regisseerde toneelstukken voor lokale theatergroepen en was betrokken bij het Eindhovense cabaretgezelschap De Muze-kanten. Het stel bleef kinderloos. Bert Wunderink overleed op 9 augustus 2003 op 79-jarige leeftijd in Eindhoven, tien jaar na zijn vrouw.


Etch by Bert Wunderink.

Engelse biografie in de Comiclopedia
Register van tekenaars

(Tekst door Bas Schuddeboom, met dank aan Bert Meppelink)