RAW expositie (oktober 1986)

18 oktober 1986

In 1986 werd Galerie Lambiek gelanceerd met de opening van de allereerste expositie, over het baanbrekende Amerikaanse tijdschrift Raw, waarin ook werk verscheen van Joost Swarte, die de tentoonstelling opende.

Raw Magazine werd gestart in 1980 door Art Spiegelman en zijn vrouw Françoise Mouly. Spiegelman gaf hiermee een podium aan vele belangrijke Amerikaanse tekenaars, zoals Mark Beyer, Chris Ware, Daniel Clowes, Charles Burns, Kim Deitch, Gary Panter, Kaz and Jerry Moriarty , maar ook aan buitenlandse talenten zoals Ever Meulen, Pascal Doury, Jacques Tardi en Joost Swarte.

Al deze tekenaars kregen de kans om vanuit hun verschillende disciplines in het blad te experimenteren en hun eigen, vaak vernieuwende, stijlen te ontwikkelen. Maar wat was Raw nou precies?

In Spiegelmans eigen woorden:
"Raw roept kennelijk nogal wat verwarring op. Is het een strip? Is het een kunsttijdschrift? Het is te kunstzinnig om zomaar weg te zetten als rommel, zoals normaal weldenkende mensen vaak over strips denken, maar het heeft een urgentie waardoor het niet echt op de koffietafel lijkt te passen. Natuurlijk heeft het aanhangers... maar het is moeilijk om dit tijdschrift te definiëren. Wij zelf adverteren het als 'Het Grafische Tijdschrift Dat Ieder Nummer Zijn Ondertitel Verandert'. En dat klopt in elk geval."

Het was een unieke gebeurtenis; hoewel alle deelnemende kunstenaars hun werk al eens hadden geëxposeerd in Amerika, Europa en Japan, was dit de eerste keer dat zij hun werk als collectief ten toon stelden.

Pers en publiek waren aangenaam verrast door deze voorbeelden van onaangepaste creativiteit en Europa begon langzaam de experimentele strip te ontdekken. Latere Raw exposities zetten deze traditie voort.

Ironisch genoeg verwierf Galerie Lambiek zich hiermee meer faam in het buitenland dan in het conservatieve vaderlandse kunstwereldje, dat strips met een argwanend oog bleef bekijken.