Burns in Hell (november 1998)

3 november 1995

Charles Burns is de man achter de lugubere stripserie 'Black Hole'.

Charles Burns staat bekend om zijn heldere en gestyleerde zwart-wit illustraties en zijn vreemde verhalen, waarin in de voorstedelijke achtertuinen de gruwelijkste creaturen leven.

Dit was de tweede keer dat het tekenwerd van Charles Burns in Galerie Lambiek te zien was. De eerste keer was tijdens de RAW expositie in 1986. Burns was tot 1991 betrokken bij dit blad, waarvoor hij strips als 'Dog Boy' en 'Big Baby' maakte, evenals een hoop korte verhalen.

Tussen 1984 en 1986 woonde Burns in Italië. Rond deze tijd werd zijn werk in Europa geïntroduceerd in tijdschriften als Frigidaire (Italië), El Vibora (Spanje), Schermetall (Duitsland) en Métal Hurlant (Frankrijk).

De expositie in Galerie Lambiek gaf een uitgebreid overzicht van Burns' werk vanaf de vroege jaren '80, waaronder veel van zijn adembenemende illustraties voor bladen als The New Yorker, Alter Alter en Rolling Stone, de legendarische groep 'The Residents' en zijn boek 'Facetasms'. Maar ook een aantal treffende portretten van Boris Karloff, Peter Lorre en William S. Burroughs, en natuurlijk strippagina's uit 'Skin Deep' en 'Croquemitaine'.

Bij de expositie hoorde ook een gelimiteerde zeefdruk met vier minder geruststellende portretten in heldere kleuren, en een eigentijdse tattoo. Het tweede deel van 'Black Hole' werd eveneens tijdens de opening gepresenteerd.