Drawn & Quarterly exposition (juni 1996)

7 juni 1996

In juni 1996 organiseerde Galerie Lambiek in samenwerking met de Stripdagen Haarlem een overzichtstentoonstelling van de Canadese uitgeverij Drawn & Quarterly.

De expositie was tijdens de Stripdagen in het Stadhuis van Haarlem te zien, en verhuisde daarna naar Galerie Lambiek. Er was werk te zien van Adrian Tomine, Joe Matt, Julie Doucet, Maurice Vellekoop en Chris Oliveros. 

De in Montreal gevestigde uitgeverij Drawn & Quarterly (tevens de naam van het tijdschrift) heeft zich ontwikkeld tot 's werelds belangrijkste forum op het gebied van de moderne strip. Terwijl de meeste Amerikaanse 'alternatieve' strips vaak gebukt gaan onder hun eigen bombast, verkent Drawn & Quarterly juist het grote potentieel van het medium door alleen het allerbeste te publiceren dat de stripwereld te bieden heeft.

Aanvankelijk, in 1990, richtte Drawn & Quarterly zich op twee tot drie pagina's tellende verhalen van Amerikaanse en Canadese tekenaars. In 1993 werd The Best of Drawn & Quarterly uitgegeven, gevuld met het beste van de tien nummers. Het blad verscheen in een iets ander formaat en met een andere opzet: de redactie stelde zich de opgave voortaan langere, meer literaire en meer complexe verhalen te publiceren van de meest getalenteerde auteurs aan weerszijden van de Atlantische Oceaan. Onder redactie van Chris Oliveros, bijgestaan door Maria Lesenko en Steve Solomos, droeg Drawn & Qurterly ertoe bij dat geïnteresseerde lezers kennis konden maken met politiek en historisch getinte werken als Jacques Tardi's serie over de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog en Baru's magistrale novelle over de Algerijnse onahankelijkheidsstrijd.

Drawn & Quarterly onderscheidt zich voorts van andere stripbladen door de bijzondere vormgeving van de 'endpapers', voorin en achterin de uitgaven. Deze vormen steeds een compleet en afgerond werkstuk van vier pagina's, gewoonlijk gebaseerd op een bepaald thema en uitgevoerd in een vrije stijl, ontworpen door tekenaars als J. D. King, Josh Gosfield en David Mazzucchelli.

Nieuwe talent
Drawn & Quarterly start eerdaags met een reeks 'stripnovellen' onder de naam Picture Book. Hierin zullen verhalen van vijftig pagina's lengte van telkens andere tekenaars worden uitgegeven. De eerste auteur die voor het voetlicht komt, is de Amerikaanse Ariel Bordeaux, bekend om haar introspectieve maar energiek getekende vertellingen. Pentti Otsamo uit Finland is bezig aan een verhaal dat in 1997 zal verschijnen. Van Otsamo zijn inmiddels twee verhalen in Drawn & Quarterly gepubliceerd. Zijn onderkoelde manier van vertellen is uitermate geschikt voor de stripnovelle, die een wat langere adem vereist.

De meest opzienbarende 'nieuwe' striptekenaar is niemand minder dan Chris Oliveros, de uitgever van Drawn & Quarterly. In de afgelopen maanden heeft hij gewerkt aan een nieuw verhaal, dat eind 1996 als serie zal verschijnen. Het nog ongetitelde werk handelt over fabrikant Felix Cluthers, die worstelt met zijn leven terwijl zijn firma bezwijkt onder de torenhoge stapel rekeningen.