Willem expositie (september 1998)

17 september 1998

Van 17 september tot en met 31 oktober 1998 exposeert Galerie Lambiek werk van de legendarische Nederlandse oud-provotariër en politiek tekenaar Willem.

De expositie staat in het teken van de jaren tachtig. De kleurrijke jaren tachtig. Waarbij het modewoord kleurrijk bij Willem zoals iedere lezer van het Franse dagblad Libération weet - gelijkstaat aan niets ontziend en genadeloos openhartig. Willem ziet het cynisme achter de alledaagsheid van de krantenkoppen. Hij ontmaskert de jaren tachtig in opmerkelijk toegankelijke beelden als een weinig verheffend decennium in een gruwelijke eeuw: 'Ankara een nieuwe katalogus van huishoudelijke apparaten is voor het Turkse leger altijd weer een bron van inspiratie.' 'Beiroet- Geen trouwerij zonder de traditionele Palestijn achter de bruidsauto. Dat brengt geluk!' Zoals de bijgevoegde illustraties tonen, laten Willems tekeningen aan duidelijkheid niets te wensen over.

Willem wordt in 1941 als Bernard Willem Holtrop in Ermelo geboren. Eind jaren zestig ontwikkelt hij zich in korte tijd tot de provo-tekenaar bij uitstek. Na de roerige meidagen van 1968 vestigt hij zich definitief in Parijs. Daar vindt hij aansluiting bij de anarcho-humoristen van het blad Hara-Kiri en Charlie-Hebdo. De lijst met tijdschriften waarin zijn werk verschijnt wordt al gauw langer (Charlie-Mensuel, Vrij Nederland, Métal Hurlant, Psikopat) en mondt uit in een vaste plek in het Franse dagblad Libération. Naast zijn politieke werk maakt Willem thematische collages van nagetekende krantenfoto's (verschenen in 30/40 en Euromania) en reisverslagen (Quais Baltiques, De langste nacht). De expositie in Galerie Lambiek biedt het Nederlandse publiek voor het eerst sinds lange tijd de gelegenheid weer origineel werk van een van de meest internationaal vermaarde Nederlandse tekenaars met eigen ogen te zien.