Pascal Doury expositie (juni 1999)

18 juni 1999

Pascal Doury is niet iemand die het zijn publiek gemakkelijk maakt. Op meerdere van zijn doeken staren honderden anonieme gezichten de toeschouwer aan.

In de wirwar van gearceerde lijnen die zijn strips kenmerkt, verliest de lezer zich al even gemakkelijk. Wie echter de moeite neemt om door Doury's dwarse pose van maniakale detaillering en overdadige beeldcitaten heen te kijken, ontdekt een zinderende verbeeldingskracht. Pascal Doury, schilder, graficus en stripmaker, beloont de aandachtige kijker met visueel avontuur.

De artistieke carrière van Doury verloopt bijzonder grillig. Hij debuteert met handgemaakte stripboeken in bijzonder kleine oplagen, waaronder het legendarische Pornographie catholique. Later begint hij een intensieve samenwerking met zijn geestverwant Bruno Richard. Doury's doorbraak naar een groter publiek komt eind jaren tachtig met de publicatie van enkele van zijn strips in het prestigieuze internationale striptijdschrift RAW ("Required reading for the post-literate") van Art Spiegelman en Françoise Mouly.

In latere jaren zegt Doury het stripverhaal vaarwel en zet hij, na een periode als nachtwaker bij het Franse dagblad Libération, zijn grafische ontwikkeling voort met veelzijdig en gedurfd vrij werk. Hierbij gebruikt de schilder zijn ervaringen als stripmaker om aan de grenzen van het beeldvlak te morrelen. Veel van Doury's werken zijn over meerdere doeken of oppervlakken verspreid en vormen zodoende elkaars commentaar. Ook duiken iconen uit de strip- en popcultuur als Robbedoes, de Tele Tubbies en een tot op het bot uitgeklede variant op de wezenloos lachende Smiley-gezichtjes geregeld op in Doury's schilderijen.

Pascal Doury blijft zijn unieke persoonlijke visuele taal zo verder ontwikkelen. Een ontdekkingsreis die iedereen met een gretig paar ogen in het hoofd niet zal willen missen.