Henk Sprenger expositie (november-december 1999)

19 november 1999

Wanneer Nederlandse vijftigers het in een weemoedige bui over strips krijgen, komt de "wonder midvoor" Kick Wilstra ogenblikkelijk ter sprake.

Deze legendarische stripfiguur van Henk Sprenger leverde met zijn sportiviteit, rechtschapenheid en ondernemingszin hét ideaalbeeld voor de jeugd van de wederopbouwjaren. Wilstra lijfspreuk "doelbewust voorwaarts" tekent een hele generatie. Daarom exposeert Galerie Lambiek van 19 november 1999 tot begin januari 2000 met trots een overzicht van het werk van Henk Sprenger, de "wondertekenaar".

Sprenger (geb. Wormer, 3-1-1919) dankt zijn faam in de eerste plaats aan Kick Wilstra (gepubliceerd in Het Parool en De Ketelbinkie Krant). Meeslepende jongensstrips over de avontuurlijke midvoor, die zijn naam ontleent aan de roemruchte Nederlandse voetballers Kick Smit, Faas Wilkes en Abe Lenstra. Bij menig voetballer van de generatie van Sjaak Swart en Johan Cruijff lagen de Kick Wilstra-boeken onder het hoofdkussen. De gewone Hollandse jongen die het met zijn "kicksen" tot profspeler wist te schoppen was hun held.

Sprenger gaf zijn verhalen bovendien een dynamische, eigentijdse vorm die vele stripmakers na hem inspireerde. Zo verwerkte hij als een van de eersten in Nederland tekstballonnen in de tekeningen in plaats van te werken met losse plaatjes met forse massieve tekstblokken eronder. Naast Kick Wilstra tekende Henk Sprenger ook het vermaarde Piloot Storm, een science fiction strip die in veel kranten werd geplaatst. Begin jaren zeventig keerde Sprenger nog één laatste keer terug op de krantenpagina met de voetbalstrip Piet Keizer geeft voetballes (o.a. Het Parool). Met deze op de praktijk gerichte voetbaltips sloot Sprenger een veelbewogen carrière af, die hem de reputatie als een van de grote gangmakers van het Nederlandse beeldverhaal opleverde.