Jim Woodring expositie (mei 2000)

26 mei 2000

Vrijdagavond 26 mei opent in Galerie Lambiek een overzichtstentoonstelling van het werk van de Amerikaanse stripmaker, illustrator en schilder Jim Woodring.

Woodring dankt zijn faam voornamelijk aan de wonderschone, tekstloze cultstrip Frank. Daarin laat hij al ruim tien jaar lang een fantasiewezen in een permanente staat van verwondering door surreële werelden dwalen. In Frank zweven vibrerende geesten rond, liggen afschuwelijke monsters op de loer en gaan achter elke heuvelrug nieuwe mysteries schuil. In even toegankelijke als geraffineerde beelden weet Woodring het ongelijksoortige te combineren - onschuld en verdorvenheid, de sprankelende naïviteit van Walt Disney en het dreigende visionaire schilderwerk van Hieronymus Bosch en Salvador Dali - om uit te komen op net zo'n krachtig en oorspronkelijk resultaat als George Herriman met zijn legendarische strip Krazy Kat. Net als Herriman lijkt Woodring in zijn werk maar één natuurwet te erkennen: zien is geloven

Naast Frank maakt Woodring ook illustraties en vrij schilderwerk, waarin hij zijn persoonlijke beeldtaal verder uitwerkt. Zo tekende hij onder meer de cd-hoezen voor Bill Laswell, The Grifters en Soul Coughing. Ter gelegenheid van de expositie in Lambiek heeft de kunstenaar een speciale zeefdruk vervaardigd. Een deel van Woodrings oeuvre staat op internet: www.jimwoodring.com.

Jim Woodring wordt in 1952 geboren in Los Angeles als zoon van een toxicologiste en een uitvinder. Na kinderjaren die opgevrolijkt werden met hallucinaties, paranoia en andere kwellingen, bezoekt hij in 1968 een retrospectief over het surrealisme in het Los Angeles County Art Museum. Daar worden hem de ogen geopend voor de mogelijkheden van het verwerken van buitengewone ervaringen in kunst. Woodrings jaren na de middelbare school spelen zich af tegen de achtergrond van drugs, drank, underground strips, literatuur en 17e-eeuwse Nederlandse schilderkunst. In deze woelige dagen werkt hij onder meer als vuilnisman en seizoenshulp op het platteland. Tussen de bedrijven door leert Woodring zichzelf tekenen. In 1980 krijgt Woodring dan een baan bij de Ruby Spears animatiestudio, waar hij storyboards tekent voor enkele van de ergste tekenfilms ooit gemaakt, zoals Mr. T en Rubic the Amazing Cube. Dankzij het inkomen dat dit absurde en demoraliserende werk hem oplevert, kan Woodring de systematische exploratie van zijn binnenwereld beginnen in zijn in eigen beheer uitgegeven stripdagboek JIM. JIM wordt vanaf 1986 gepubliceerd door Fantagraphics Books. Vanaf 1989 is Jim Woodring full-time actief als stripmaker, schilder en illustrator. Zijn werk is verschenen in zulke uiteenlopende publicaties als Whole Earth Millenium Catalog, World Art, Weirdo, The Kenyon Review en Wired. Jim Woodrings strips zijn gebundeld in: The book of Jim (1993), Frank (1996), Frank volume two (1997 - alledrie bij uitg. Fantagraphics) en Frank (L'Association, 1998).