Eric Schreurs in Galerie Lambiek (september-oktober 2000)

29 september 2000

Fresh Strange Flesh is geopend op vrijdag 29 september en te zien tot eind oktober 2000.

Het grote publiek kent Eric Schreurs natuurlijk van zijn legendarische Joop Klepzeiker-strips. Minder bekend is dat de stripmaker daarnaast een oorspronkelijk schilder is. Vorig jaar beleefde Schreurs zijn eerste grote expositie als schilder in De Lakenhal, het stedelijk museum van zijn woonplaats Leiden. Strange Flesh heette de expositie, die de menselijke conditie op bijzonder plastische wijze zichtbaar maakte. De expositie in de Lakenhal was een succes en krijgt nu onder de titel Fresh Strange Flesh een vervolg bij Galerie Lambiek. Bij Lambiek is een deel van de expositie uit Leiden te zien, aangevuld met recente schilderijen.

In Fresh Strange Flesh schildert Schreurs een hallucinerend portret van zijn volgevreten tijdgenoten. Wanneer hij hun vlees - lillend, gepokt en gegroefd - door de stad laat dwalen, dringt de herinnering aan George Grosz' klassieke stadsbeelden zich op. Onder elk fris boordje begint het grauw, elke legging plakt van het zweet. Naast deze indringende stadsportretten verbeeldt Schreurs met merkbaar genoegen semi-abstracte vleesbergen, waarin smet moeite nog menselijke figuren te herkennen zijn. Al met al biedt Fresh Strange Flesh een onvergetelijk beeld van de opgefokte lichaamscultuur van het jong, snel & wild-volk.

Eric Schreurs wordt in 1958 geboren in Leiden. Zijn moeder is achttien wanneer ze hem krijgt en het jonge gezin woont jarenlang in bij de grootouders. De legende wil dat de jonge Eric zijn schoolschriften al vroeg vult met allerlei vuiligheid. 'Mijn kleinzoon is een vuile gore smeerlap,' vat zijn grootmoeder het in die dagen kordaat samen. Nog voor zijn twintigste weet Schreurs het zeker: hij moet en zal stripmaker worden. Het zal hem snel lukken. Schreurs debuteert in De Vrije Balloen, een satirisch blad waar 'fatsoen' slechts een woord van horen zeggen is. Met het bedenken van de eeuwige loser Joop Klepzeiker breekt Schreurs door naar het grote publiek. De Klepzeiker-boeken - vijftien delen tot nu toe - zullen uiteindelijk meer dan een miljoen keer over de toonbank gaan. Daarnaast tekent Schreurs aan een imponerend oeuvre met als hoogtepunten het satirische 1984 ("Is dit alles / Wat er is?") en de zelfmoordenaar Adrianus. Begin jaren negentig maakt de inmiddels lang en breed gearriveerde stripmaker een crisis door. Drie jaar lang zet hij geen lijn meer op papier, dan komt de oude geldingsdrang weer boven. Schreurs pakt Klepzeiker weer op en werpt zich daarnaast op de schilderkunst. Fresh Strange Flesh bewijst de vruchtbaarheid van deze nieuwe fase.