Schalken & Van Dinther - Eiland (januari 2001)

26 januari 2001

Vanaf 26 januari 2001 exposeren de toonaangevende jonge Nederlandse stripmakers annex beeldend kunstenaars Stefan van Dinther en Tobias Schalken in Galerie Lambiek.

Een uitstekende gelegenheid (opnieuw) kennis te maken met het werk van deze twee 'masters of sequence', die het aan ambitie noch aan een fijn gevoel voor ironie ontbreekt.

Schalken (1972) en Van Dinther (1969) gelden als twee van de meest getalenteerde Nederlandse stripmakers van dit moment. Met hun in 1997 in eigen beheer uitgegeven debuut Eiland deden ze al meteen van zich spreken. Waar het gros van hun collega-stripmakers voorzichtig debuteert in bestaande bladen als Incognito en Zone 5300, brachten Van Dinther en Schalken - aanvankelijk samen met Eric van der Heijden - eigenwijs direct hun eigen uitgave. Zij zochten liever hun eigen weg, dat was meteen duidelijk. Ook wat betreft inhoud was Eiland amper met andere strips te vergelijken. Van Dinthers spitse vormexperimenten verrasten en Schalkens poëtische schilderingen imponeerden. Met de eerste Eiland waren verwachtingen gewekt, die met de tweede (eigen beheer, 1998) en derde Eiland (Uitg. Bries, 2000) volledig werden waargemaakt. Met elke nieuwe Eiland groeiden Schalken en Van Dinther door naar nieuwe hoogten. Zoveel viel ook af te lezen aan de opvallende tekstloze bijdragen die de twee leverden aan de prestigieuze stripbundel Comix 2000 van het smaakmakende Franse stripmakerscollectief L'Association.

Nu de derde Eiland juni 2000 voor het eerst in het Engels verscheen, is ook de internationale erkenning daar.
"One of the most original and exciting comics I have read in a very long time," schreef Bart Beaty in het toonaangevende vakblad The Comics Journal (# 228).

De inventiviteit en vakmanschap die uit de Eiland-strips spreken, kenmerken ook het andere werk van het duo. Al sinds hun jaren aan de Bredase kunstacademie Sint-Joost houden ze zich naast strips intensief bezig met andere disciplines, zoals webdesign (Van Dinther) en het vervaardigen van installaties (Schalken). Tijdens de expositie in Galerie Lambiek zullen daarvan ook enkele voorbeelden te bewonderen zijn.

Eiland in Lambiek is te zien tot eind maart 2001.