Mark Retera hangt in Lambiek (november 2001)

22 november 2001

Donderdagavond 22 november 2001, om 18.00 opende in Galerie Lambiek de expositie 'Mark Retera hangt in Lambiek'. Vanaf dat moment nam een hilarische vrolijkheid bezit van dit gerenommeerd instituut.

Tot 31 januari 2002 kon iedereen met eigen ogen komen kijken waarom 'DirkJan' onbetwist de leukste Nederlandse strip van dit moment is. Ook was een kijkje achter de schermen van 'DirkJan' mogelijk, want naast originele tekeningen uit de strip waren ook karikaturen en vrij werk van 'DirkJan'-auteur Mark Retera te zien.

Mark Retera (Eindhoven, 1964) schuift voor het eerst in zijn studententijd met een pen over het papier. Al gauw verruilt hij illustere Nijmeegse studentenblaadjes als ANS en Iris voor professionelere publicaties als SUM, stripblad Sjosji en het Algemeen Dagblad. Zijn rake karikaturen van politici en sportmensen, in de traditie van David Levine, verschijnen in Panorama. Echt furore maakt Retera, tegen die tijd gediplomeerd cognitiewetenschapper, met zijn strip 'DirkJan'. Een slungelige eeuwige student die het voortdurend te stellen heeft met vrouwen, pizzakoeriers, kabouters en zijn ergste vijand, zichzelf. Met Dirkjan bewijst Retera de koning te zijn van absurditeiten à la Monty Python en Gary Larsons 'The Far Side'. Wie een Dirkjan-boek kan lezen zonder op zijn minst te glimlachen, moet wel van een andere planeet komen. Dat meende ook de jury van de Amsterdamse Fonds voor de Kunst, die Retera afgelopen september haar jaarlijkse Dirk Wiardaprijs voor illustratie toekende.

De opening van de expositie in Lambiek viel samen met het verschijnen van het vijfde deel van Dirkjan (Uitg. Silvester).